Po nalogu Tužilaštva BiH realizovana međunarodna operativna akcija

U velikoj međunarodnoj akciji koja je istovremeno provodena na području Njemačke, Austrije i BiH, postupajući u saradnji sa pravosuđem SR Njemačke a po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na nekoliko lokacija.

Tokom pretresa pronađeni su određeni materijalni dokazi koji će koristiti u sudskom postupku koji se vodi u R Njemačkoj.

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji koja je provedena u više zemalja, a Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa partnerskim pravosudnim i policijskim agencijama Austrije i Njemačke, čiji su predstavnici u okviru radnih sastanaka, u proteklom razdoblju, boravili u BiH.

Akcija je usmjerena na otkrivanje međunarodnog lanca organiziranog kriminala povezanog sa trgovinom ljudima radi prostitucije i drugim krivičnim djelima, a među žrtvama se nalazi veći broj osoba sa područja balkanskih zemalja među kojima, prema operativnim podacima, ima i maloljetnih osoba.

Ova akcija je rezultat duge i temeljne istrage pravosudnih i policijskih agencija Republike Njemačke, čiji tužioci i istražitelji su mjesecima radili zajedno sa kolegama iz EU na otkrivanju ovog lanca organiziranog kriminala. Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, regionu i zemljama EU nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*