Google i YouTube kažnjeni sa 170 miliona dolara zbog kršenja privatnosti djece

Google je pristao da isplati 170 miliona dolara u sklopu sporazuma o nagodbi s Saveznom trgovinskom komisijom (FTC) i državnim tužiteljstvom savezne države New York zbog optužbi da je YouTube zaradio na milione dolara tokom posljednjih godina kršeći zakone o privatnosti djece.

Ova novčana kazna je dosad jedna od najvećih ikad za jednu web stranicu zbog kršenja Zakona o privatnosti djece iz 1998. godine, prema kojima kompanije moraju tražiti dozvolu od roditelja prije nego počnu skupljati podatke o djeci koja imaju manje od 13 godina.

Google i YouTube platit će 136 miliona američkih dolara FTC-u, a preostalih 34 miliona tužilaštvu u New Yorku. FTC je tvrdio da je YouTube prekršio COPPA prikupljanjem osobnih podataka korisnika koji su gledali videozapise koji su jasno usmjereni prema djeci, a zatim koristili te podatke za ciljano oglašavanje.

Prema sporazumu, YouTube će također morati zatražiti od stvaralaca sadržaja koji prenose videozapise da označe jesu li oni namijenjeni djeci. Prošle sedmice je ta stranica objavila da lansira zasebnu web lokaciju za dječiji sadržaj.

Izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki kazala je da bi web mjesto onemogućilo sve ciljane reklame na videozapisima namijenjenim djeci.

(federalna.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*