Martina Mlinarević Sopta: Šta je to tradicionalna Be&Ha porodica?

Bezbroj je kvalitetnih cirkuskih idiotluka koji prate prvu BH. Paradu Ponosa koja ce se odrzati u nedjelju u Sarajevu, ali jedan od jacih je kontrasetnja pod nazivom “Dan tradicionalne porodice”, koja ce biti uprilicena dan ranije. Jedan od jacih cirkusa u tom cirkusu jeste da je Dan tradicionalne porodice podrzao Sindikat ucitelja FBIH.

Pa da upitamo svelicemjernu javnost da nam rezimira sta je to tradicionalna Be&Ha porodica?

Ona u kojoj se degeneci zena, u kojoj se varaju i lazu, spavaju s kim stignu, ali se hestegiraju kao #family na
FB i Instagramu pred mahalom, sto je zapravo i jedino sto se pika?

Tradicionalna porodica je ona u kojoj ima galame i psovke i lopovluka, ali uredno ophode vjerske institucije u prvim redovima s bogatim milodarima?

Tradicionalna porodica je ona u kojoj se pije do podne, a iza podne se razbijaju tanjuri na suprugama? Ili ona gdje supruge placu u kuhinjske krpe na sudbine indijskih sapunjicarki, a kasnije na kavama s komsinicama izliju gomile najvecih ruznoca na svakog tko prodje ulicom?

U tradicionalnim porodicama se vrijeme trosi u kladionicama i birtijama umjesto s djecom, ili je vrijeme s djecom vrijeme kad mame ubace malce u igraonice dok su one u shopingu? U tradicionalnoj porodici on slini na gole cajkuse do jutra, a ona uci djecu stihovima Zvezda Granda umjesto Jezurke Jezic?

U tradicionalnoj porodici nema razgovora jer su svi na mobilnim telefonima i svojim drustvenim mrezama, gdje djeca od 7 godina vec imaju aktivne profile na instagramima i izvjestacene face u fotosopu, a curice od 17 vec istancan seksualni zivot?

Dakako svi su skupadjuture hestegirani kao #blessed i #family.

U tradicionalnoj porodici nema razvoda jer, pobogu, sta ce reci druge tradicionalne porodice?

Jesu li tradicionalna porodica bili obitelj dragog i postovanog profesora Lovrenovica, njegove supruge i malog Mahira? Naravno da nisu, jer Alisa je bila razvedena kurva, profesor Lovrenovic vlah, a Mahir pesko. Jedna predivna porodica je otisla u smrt radi licemjera. Kojima je porodica samo ono sto oni smatraju da jeste u njihovim izvrnutim svjetovima lazne moralnosti.

Ucitelji koji bi trebali biti stup drustva, obrazovanja, intelektualnosti i najveci zagovaraci sustinskih ideja ljudskog postojanja, u kojemu je sloboda zivljenja jedna od osnovnih, podrzali su dane tradicionalne porodice. To su i sve one tatice sto im prijete u skolama s pistoljima da bi njihova tradicionalna djeca dobila tradicionalno dobre ocjene? Ili tradicionalne mame sto djecu oblace u najskuplje marke da bi se dakako razlikovala od ostale tradicionalne djece po Zarama i Haiemovima, stvarajuci vec u tako malim godinama podjele, degradacije i komplekse. I dedo im je tradicionalno na prvi dan skole morao imati Adidaske najnovije…

Znas sta je, zapravo, tradicionalna porodica?

Ona koja te voli, usprkos svemu. Tradicionalna porodica je ona koja te nece napustiti ma sta da su tvoje odluke i izbori. Tradicionalna porodica je ona u kojoj onog svog izvjesis na sebe kao zastavu i nosis ga ponosan, pred selendrom sto mu hiljadu i jednu manu zakace, pljucajuci mu korake. Tradicionalna porodica stoji uz svoju djecu, u svemu. Bili oni pederi, kurve, narkomani ili ne do Bog, Srbi.

Tradicionalna porodica je kad razumijes i volis. Kad postujes posebnosti i razlicitosti. Tradicionalna porodica grli kad si pun najtezih rupa koje su prouzrokovali ljudi zvijeri. Previja rane. Prihvaca. Tradicionalna porodica ne mora biti cak ni iste krvi. Samo istog srca. Ponekad svoju porodicu nadjes sasvim daleko od onoga sto si nekad nazivao dom.

Jer nije dom tamo gdje su te upisali rodivsi te, vezuci te okovima mahale sto vonja na krkanluk. Dom je samo tamo gdje si dobio krila i slobodu. Slobodu da zivis, radis, volis i odlucujes. Slobodu da dises svoje unikatnosti i stujes tudje drugacijosti.

I zato, u nedjelju, 08.09. ja sam na Paradi ponosa, jer iz memle i smrada ovog lazno moralnog drustva – Ima Izac!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*