Vlada FBiH o stanju u poplavljenim područjima

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak informirao je o aktuelnom stanju na poplavljenim područjima Federacije BiH i do sada poduzetim mjerama na saniranju šteta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović upoznao je članove Vlade kako je s nadležnim institucijama Republike Hrvatske dogovoreno da će iz ove zemlje u BiH biti upućena, bez ikakve naknade, dva aviona i jedan helikopter, koji će iz zraka zaprašiti insekticidima površinu od 40.000 hektara.  Vlada je danas zaključila da na ugrožena područja treba uputiti sjemenski materijal i gorivo za poljoprivredne mašine, kako bi, na taj način bila pružena pomoć poljoprivrednicima, uključujući i povratnike.  Zaključeno je i da civilna zaštita utvrdi listu ugroženih općina koje će biti prioritet u dodatnom zapošljavanju stručnjaka u općinama kojima je to napotrebnije.

Federalni štab civilne zaštite je, nakon nakon sagledavanja stanja na ugroženim područjima, predložio, a Vlada usvojila, više mjera koje je potrebno poduzeti na otklanjanju posljedica izazvanih poplavama i klizištima. Jedna od njih je da Zavod za agropedologiju FBiH, u saradnji s nadležnim kantonalnim i općinskim organima i institucijama, intenzivira prikupljanje, uzorkovanje i ispitivanje tla na poplavljenim područjima Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Posavske, Unsko- sanske i Sarajevske županije, s ciljem poduzimanja potrebnih mjera za zaštitu stanovništva.  Agromediteranski zavod Mostar i druge nadležne institucije trebaju redovno uzorkovati i ispitivati poljoprivredne proizvode na poplavljenim područjima. Nakon analiza uzetih uzoraka, bez obzira da li su pozitivni ili negativni, treba odmah obavijestiti Federalnu upravu za inspekcijske poslove, kantonalne i općinske organe i Federalni stožer civilne zaštite.

Federalno ministarstvo zdravstva, nadležnikantonalni i općinski organi zdravstva trebaju nastaviti čišćenje, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata i prostora, kao i protivepidemijsku dezinfekciju na poplavljenim područjima.  Zaduženi su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, te županijski zavodi za javno zdravstvo, da nastave koordinaciju potrebnih aktivnosti s nadležnim sanitarnim inspekcijama i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja općina, na provođenju monitoringa, protivepidemijske dezinfekcije objekata i prostora, a naročito provođenja mjera higijenske ispravnosti vode za piće lokalnih gradskih vodovoda, kao i drugih izvora za snabdijevanje.

Federalni štab civilne zaštite će, putem Službe za veterinarske poslove Federacije BiH, u koordinaciji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i općinskim službama za veterinarstvo, intenzivirati sve potrebne aktivnosti na prikupljanju i neškodljivom uništavanju uginulih životinja na poplavljenim područjima, a posebno u Posavskom kantonu. Federalni zavod za geologiju dužan je da, u saradnji s nadležnim organima kantona i općina, procjeni klizišta na ugroženim područijima. Kantonalne uprave i općinske službe civilne zaštite trebaju uputiti dodatna upozorenja građanima stambenih jedinica u zonama rizičnim od klizanja tla, u cilju provođenja potrebnih mjera samozaštite.

Vlade kantona i općinski načelnici trebaju, u saradnji sa kantonalnim upravama civilne zaštite i općinskim službama civilne zaštite, ubrzati aktivnosti na provedbi Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, u dijelu koji se odnosi na organizovanje i opremanje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica.

(Fena/RTV7)

 

Jedan komentar

  1. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
    you make running a blog look easy. The whole look of
    your website is fantastic, as smartly as the content!

    You can see similar here sklep online

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*