Vlada FBiH o stanju u poplavljenim područjima

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak informirao je o aktuelnom stanju na poplavljenim područjima Federacije BiH i do sada poduzetim mjerama na saniranju šteta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović upoznao je članove Vlade kako je s nadležnim institucijama Republike Hrvatske dogovoreno da će iz ove zemlje u BiH biti upućena, bez ikakve naknade, dva aviona i jedan helikopter, koji će iz zraka zaprašiti insekticidima površinu od 40.000 hektara.  Vlada je danas zaključila da na ugrožena područja treba uputiti sjemenski materijal i gorivo za poljoprivredne mašine, kako bi, na taj način bila pružena pomoć poljoprivrednicima, uključujući i povratnike.  Zaključeno je i da civilna zaštita utvrdi listu ugroženih općina koje će biti prioritet u dodatnom zapošljavanju stručnjaka u općinama kojima je to napotrebnije.

Federalni štab civilne zaštite je, nakon nakon sagledavanja stanja na ugroženim područjima, predložio, a Vlada usvojila, više mjera koje je potrebno poduzeti na otklanjanju posljedica izazvanih poplavama i klizištima. Jedna od njih je da Zavod za agropedologiju FBiH, u saradnji s nadležnim kantonalnim i općinskim organima i institucijama, intenzivira prikupljanje, uzorkovanje i ispitivanje tla na poplavljenim područjima Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Posavske, Unsko- sanske i Sarajevske županije, s ciljem poduzimanja potrebnih mjera za zaštitu stanovništva.  Agromediteranski zavod Mostar i druge nadležne institucije trebaju redovno uzorkovati i ispitivati poljoprivredne proizvode na poplavljenim područjima. Nakon analiza uzetih uzoraka, bez obzira da li su pozitivni ili negativni, treba odmah obavijestiti Federalnu upravu za inspekcijske poslove, kantonalne i općinske organe i Federalni stožer civilne zaštite.

Federalno ministarstvo zdravstva, nadležnikantonalni i općinski organi zdravstva trebaju nastaviti čišćenje, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata i prostora, kao i protivepidemijsku dezinfekciju na poplavljenim područjima.  Zaduženi su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, te županijski zavodi za javno zdravstvo, da nastave koordinaciju potrebnih aktivnosti s nadležnim sanitarnim inspekcijama i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja općina, na provođenju monitoringa, protivepidemijske dezinfekcije objekata i prostora, a naročito provođenja mjera higijenske ispravnosti vode za piće lokalnih gradskih vodovoda, kao i drugih izvora za snabdijevanje.

Federalni štab civilne zaštite će, putem Službe za veterinarske poslove Federacije BiH, u koordinaciji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i općinskim službama za veterinarstvo, intenzivirati sve potrebne aktivnosti na prikupljanju i neškodljivom uništavanju uginulih životinja na poplavljenim područjima, a posebno u Posavskom kantonu. Federalni zavod za geologiju dužan je da, u saradnji s nadležnim organima kantona i općina, procjeni klizišta na ugroženim područijima. Kantonalne uprave i općinske službe civilne zaštite trebaju uputiti dodatna upozorenja građanima stambenih jedinica u zonama rizičnim od klizanja tla, u cilju provođenja potrebnih mjera samozaštite.

Vlade kantona i općinski načelnici trebaju, u saradnji sa kantonalnim upravama civilne zaštite i općinskim službama civilne zaštite, ubrzati aktivnosti na provedbi Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, u dijelu koji se odnosi na organizovanje i opremanje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica.

(Fena/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.