Trhulj: Ugovor sa Shellom sredinom 2015.

Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH za današnje Oslobođenje rekao je da misli da smo nakon stotinu godina najbliži da dođemo do početka istraživanja nafte u FBiH.

– To je proces koji traje tri godine, odvija se korak po korak, zato što je i nama to novo. Morali smo raditi novi zakon, te čitav niz pretpostavki da dođemo u poziciju u kojoj smo sada, a ona je da Shell kao jedna od dvije najveće svjetske kompanije u istraživanju i eksploataciji nafte spremno čeka pregovore o koncesiji. Mi smo zbog nekih ograničenih stvari, koje se tiču naših zakona o nabavci, a koji nije baš usaglašen sa međunarodnim standardima, potpisali izbor konsultanta, jer nam je neophodna stručna pomoć u pregovorima. Dva puta je poništavan tender zbog nepovoljnog broja ponuda iako je nekada po 40 kompanija otkupilo taj tender. Međutim, ako od američkih, engleskih i drugih kompanija tražite da dostave uvjerenje od Suda BiH o nekažnjavanju, izvod iz banke da ‘ nisu blokirani, oni to ne poznaju, njihovi sistemi su uređeni i kod njih se to ne može desiti i takav papir ne mogu dostaviti, a pravno vi ne možete da ih pustite po našem zakonu i onda se svedete na neke lokalne firme koje uopšte nemaju referenci – rekao je Trhulj.

Nakon dva tendera, kako kaže, koja su pala zbog tih uvjeta, treći je praktično pregovarački.

– Uglavnom, sada smo dobili osam ponuda, od kojih je pet validno, dvije su iz Velike Britanije, jedna je iz Austrije ili Njemačke, jedna od Srbije i Rumunije i jedna je Energoinvest sa jednom hrvatskom kompanijom, tako da očekujemo da od ovih pet validnih ponuda možemo izabrati tri sa kojima će se obaviti pregovori. Nadam se da će u ovom sazivu Vlade biti potpisan ugovor sa konsultantom i da će onda on dobiti rok od četiri do šest mjeseci da obavi pregovore sa Shellom, a sve to treba da odobre Vlada i oba doma Parlamenta. Ukoliko sve bude kako treba, polovinom naredne godine bi se mogao zvanično potpisati ugovor sa Shellom – dodao je ministar Trhulj.

Na upit kada bi onda moglo početi istraživanje i kad ćemo osjetiti prve dobrobiti od toga, Trhulj je rekao da kada se potpisuje takav ugovor, on je dugoročan i bit će na period 30 do 50 godina po novom Zakonu o koncesijama.

– Realizacija takvog projekta je generacijski projekt sigurno za ovu našu državu. Dobrobit se može osjetiti već nakon nekoliko godina. Sigurno će se u prvoj godini izvršiti pripreme terena, pristupni putevi, geofizička ispitivanja, da bi se na prostoru površine oko 13.000 kvadratnih kilometara locirala mjesta na kojima bi se izvršile bušotine. To je za te prostore i za planinsko područje kao što su Dinaridi period koji može trajati od jedne do tri godine i tek nakon toga može doći do eksploatacije. Mi smo Zakonom o koncesijama utvrdili da koncesionar plaća naknadu za zauzeto zemljište. Ideja je bila ne da mi ostvarimo neki značajan prihod, nego da budućeg koncesionara natjeramo na brže aktivnosti kako bi se što prije oslobađao teritorij koji je zauzeo za istraživanje i locirao mjesta budućeg i mogućeg nalazišta nafte. Nalazišta nafte očekuju se na dubinama od četiri do
osam hiljada metara, a procjena da samo jedna takva bušotina košta do 75 miliona dolara pokazala se tačnom. Ukoliko se nafta nađe, nakon dvije do tri godine bi se mogle osjetiti dobrobiti – kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Ako se to, ipak, ne desi i ako se nafta ne nađe, nismo ništa izgubili, dodao je Trhulj.

– Onda smo na istom gdje smo i sada. Vi znate da se stotinu godina priča da u BiH ima nafte. Nakon sto godina ćemo bar doći do odgovora ima li ili nema nafte, ako nema, nismo ništa uložili, uložila je najveća svjetska kompanija i rekla nam da nema i napustiće taj prostor, a ako ima, biće pozitivno za ovu državu i njene građane, kazao je Trhulj.

Uz konstataciju da se od 1. januara otvara tržište električne energije u BiH, upitan hoće li sve biti spremno na vrijeme, koliko je posla ostalo još da se uradi, ministar je rekao:

– Veliki dio posla smo uradili. Proces je trebao početi teći 2006. godine, pridruživanjem BiH energetskoj zajednici kada su nametana određena rješenja, međutim, do 2011, izuzev osnivanja Elektroprenosa, formiranja DERK-a i NOS-a, nije bilo nekih konkretnih aktivnosti u oblasti proizvodnje, snabdijevanja i distribucije.

U intervjuu za Oslobođenje, ministar Trhulj je također kazao da mu je čast što ga spominju kao budućeg premijera FBiH.

– Jedino što mogu reći je da je čast i svakome kada ga spominju da bude premijer Federacije. To bi zaista bila čast, ali to su još samo priče, ništa nije zvanično, tako da zaista treba prepustili ljudima u stranci i koaliciji koja se bude formirala da daju prave prijedloge, kazao je Trhulj.

Na upit ukoliko se to, ipak, desi, koji bi bili njegovi prioriteti u radu, ministar je rekao:

– Prioriteti su oni koje je postavila Stranka demokratske akcije u predizbornom periodu, a na osnovu kojih je dobila izbore. Znači, sve što stoji u platformi SDA, jer ne smijemo iznevjeriti volju glasača koji su nam ukazali povjerenje, tako da ko god bude predložen od SDA da bude premijer, treba da ispoštuje ono što je narodu obećano na prethodnim izborima – kazao je Trhulj u intervjuu za Oslobođenje.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*