Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma uručeni certifikati za 95 poslanika

Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su dodijeljeni certifikati poslanicima koji će nakon oktobarskih općih izbora u Bosni i Hercegovini obavljati tu dužnost u četvorogodišnjem mandatu tog doma.

Ovaj parlamentarni nivo ima ukupno 98 poslaničkih mjesta, ali tri mandata nisu dodijeljana ovom prilikom.

Razlog tome je odsustvo dvojice poslanika, Hasana Muratovića i Rasima Omerovića, a što se tiče trećeg, Salke Selmana, on je tokom dana obavijestio da ne prihvata poslaničku dužnost pa će Centralna izborna komisija BiH naknadno procesuirati njegovu odbijenicu i pripremiti zamjenski mandat.

Uz čestitke novoizabranim poslanicima, predsjednik Centralne izborne komisije Stjepan Mikić je kazao da birači očekuju od njih predan rad i ispunjavanje predizbornih obećanja.

Shodno sporazumima potpisanim u međuvremenu, parlamentarnu većinu u novom mandatu trebalo bi da čine Stranka demokratske akcije, koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i Demokratska fronta.

Konstituirajuća sjednica počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i do izbora novog rukovodstva Predstavničkog doma, vodit će je dosadašnji predsjedavajući Safet Softić.

U toku je pauza radi formiranja odgovarajućih parlamentarnih privremenih komisija, nakon čega se očekuje verificiranje mandata i  polaganje zakletve.

U novom četvorogodišnjem sazivu Predstavničkog doma, najviše mjesta, 29, imat će Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost – Fahrudin Radončić 16, a Demokratska fronta – Željko Komšić 14.

Koalicija HDZBiH, HSS, HKDUBiH, HSP osvojila je 12 mjesta kao i Socijaldemokratska partija BiH, dok Hrvatska demokratska zajednica 1990 ima četiri mandata kao i BPS – Sefer Halilović.

Stranka za BiH u naredne četiri godine imat će tri poslanika, Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) dva, a Naša stranka jednog kao i Laburistička stranka.

(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*