Nova evropska inicijativa mora imati istinski novi pristup prema BiH

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine, povodom najave posjete Bosni i Hercegovini, komesaru Evropske komisije za pitanja politike susjedstva i proširenje Johannesu Hahnu poručila je da nova evropska inicijativa mora biti istinski novi pristup EU prema BiH.

Istaknuli su da je BiH u zadnjih osam godina u “konstantnim blokadama te da su reformske inicijative ostale bez uspjeha, a pokušaj koordinacije procesa implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci se pretvorio u zatvoreni, netransparentni pregovor političkih lidera”.

– Nadležne institucije, koje smo mi kao građani birali, primarno Parlamentarna skupština BiH, su obezglavljene u ovom procesu. Osnovna premisa pregovora – ukidanje etničke diskriminacije u političkom sistemu BiH – je zanemarena, a sam “dijalog lidera političkih stranaka” se pretvorio u pregovore oko “hrvatskog pitanja“ – podsjećaju u saopćenju.

Naglasili su da nakon što je proglašen neuspjeh ovog procesa niko nije odgovarao niti je bio javno prozvan, a građani su svoje nezadovoljstvo pokazali i na februarskim protestima te je su na izborima kaznili stranke u cijeloj BiH kojima su bili nezadovoljni.

Njemačko-britanska, ili nova evropska inicijativa, novi pokušaj Evropske unije i njenih država članica da se proces pristupanja BiH odblokira te da se, pored političkih reformi, akcent stavi i na ekonomska i socijalna pitanja jeste nova nada za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, imajući na umu sve probleme iz prošlosti, iz Inicijative za monitoring evropskih integracija poručili su da se pregovarački procesi trebaju voditi s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, a ne s liderima političkih stranaka.

Dodali su da civilno društvo treba biti istinski partner i treća strana pregovora te pozvali da se ne odustane od političkih reformi, demokratizacije i ljudskih prava

Na kraju su iznijeli stav da je ekonomski prosperitet moguć samo ukoliko je zasnovan na demokratskom i inkluzivnom društvu i političkom sistemu.

(RTV7/Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*