Inicijativa za nastavak pregovora o Sporazumu za zapošljavanje državljana BiH u Ruskoj Federaciji

Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH i član delegacije za vođenje pregovora u vezi s potpisivanjem Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Ruskoj Federaciji i državljana Ruske Federacije u BiH, sastao se nedavno s Olegom Artmanovim, načelnikom Uprave za međunarode veze Federalne migracione službe Ruske Federacije i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade BiH u Moskvi.

Rajić je predstavnike Ruske Federacije upoznao o neophodnosti obnavljanja pregovora i ubrzavanja procedura za održavanje druge runde pregovora, jer veliki broj građana Bosne i Hercegovine radi kod poslodavaca u Ruskoj Federaciji, a da pritom nema potpisanog međudržavnog sporazuma koji im omogućava ostvarivanje svih prava i obaveza, kao i najveću pravnu zaštitu.

Također, naglašeno je da je u Bosni i Hercegovini povećan trend broja izdatih radnih dozvola za građane Ruske Federacije, zahvaljujući prethodnim ruskim investicionim ulaganjima u BiH.

Istovremeno, izražena je spremnost za nastavak i ubrzavanje daljeg vođenja pregovora s BiH.

Predstavnici Federalne migracione službe Ruske Federacije su predočili da je došlo do izmjene zakonodavstva koje se tiče migracija radne snage, s posebnim osvrtom da od 1. januara 2015. godine startuje Evroazijski ekonomski savez koje čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, kojem će se pridružiti Armenija i Kirgistan, čime se, između ostalog, otklanjaju barijere kretanja radne snage u ovom savezu, i čije odredbe bi trebale da budu ugrađene u budući sporazum o zapošljavanju između BiH i Ruske Federacije i čime se, također, otvaraju prostori za zapošljavanje radne snage BiH i u ovim zemljama.

Tokom sastanka, obostrano je ocijenjeno da je potrebno ubrzati pripremu novog nacrta sporazuma, koji će biti usaglašen s novim izmjenama na tržištu rada, te je s tim u vezi Artmanov predložio da se sastanci po usaglašavanju odredbi češće održavaju.

S ruske strane je izražena spremnost i otvorenost za bližu saradnju s poslodavcima iz BiH koji žive, rade i zapošljavaju bh. radnu snagu u Ruskoj Federaciji.

Prijedlozi i iskustva iz prakse bh. poslodavaca mogli bi biti od koristi prilikom definiranja budućih odredbi Sporazuma o zapošljavanju.

Osim toga, Rajić je održao sastanak s poslodavcima koji zapošljavaju radnu snagu iz Bosne i Hercegovine i upoznao se o problemima koje poslodavci imaju prilikom angažovanja bh. radne snage i mogućnosti njihovog otklanjanja.

Poslodavci su upoznati o zaključcima sa sastanka u Federalnoj migracionoj službi Ruske Federacije te ih je zamolio da svojim eventualnim sugestijama doprinesu izradi nacrta sporazuma, čime bi se istovremeno i štitili interesi i ostvarivanje svih prava ljudi iz BiH koji rade u Ruskoj Federaciji.

Po riječima poslodavaca, istaknuto je da je najveći problem dobivanje radnih dozvola za radnike iz razloga ograničavajućih i smanjenih kvota za rad. I na ovom sastanku je naglašen veliki značaj budućeg potpisivanja ovog sporazuma.

Također, Rajić se sastao s predstavnicima Ambasade BiH u Moskvi, gdje je dogovoreno da Ambasada prati i podstiče blagovremeno dostavljanje prijedloga koji eventualno mogu da budu uvršteni u novi nacrt sporazuma i dostavljeni ruskoj strani na razmatranje, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*