Od početka poplava u BiH dovezeno 561 vozilo humanitarne pomoći

Od početka poplava u Bosni i Hercegovini, zaključno s jučerašnjim danom, na graničnim prijelazima registrovano je 561 vozilo s humanitarnom pomoći za BiH.

Ukupna težina svih pošiljki humanitarne pomoći iznosi 3.716.663,46 kilograma, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH. Kada je u pitanju vrsta robe koja se uvozila kao humanitarna pomoć, najviše ima prehrambenih artikala, vode, odjeće i obuće, hrane za bebe i pelena, raznih higijenskih sredstava.

Carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći Uprava za indirektno oporezivanje BiH (na graničnim prijelazima, u carinskim ispostavama, kao i grupama za carinske postupke) provodi prioritetno, uz poštivanje propisanih pravila zahtijevanog carinskog postupka.

Pošiljku međunarodne humanitarne pomoći upućene u Bosnu i Hercegovinu treba da prati spisak (specifikacija) robe koja treba da sadrži podatke o pošiljaocu robe, primaocu robe, vrsti robe, količini i vrijednosti robe. Važno je naglasiti da primalac takve pošljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Osim toga iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći mora biti vidljivo da se radi o besplatnoj pošiljci, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljaoca ili naznaka na samom spisku (specifikaciji) robe da se ona poklanja u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ranije je donijela odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Trebinje, Sarajevo, te aerodromi Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH, kako bi se te pošiljke što brže ocarinile i stigle na područja kojima su namijenjene.

Također, apeluju na sve špeditere koji provode carinski postupak, da daju svoj maksimalni doprinos i pomognu svim uvoznicima koji dovoze humanitarnu pomoć u BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*