Zastupnici usvojili novi Zakon o zaštiti na radu

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o zaštiti na radu.

Novim zakonom trebala bi biti obezbjeđena njegova efikasna i dosljedna primjena kroz inspekcijski nadzor i preduzimanjem odgovarajućih mjera inspektora rada.

Cilj tog zakona je osiguranje takvih uvjeta na radu koji, u najvećoj mogućoj mjeri, smanjuju povrede na radu, profesionalna i oboljenja u vezi s radom, te stvaraju pretpostavke za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih.

Do donošenja novih propisa o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu primjenjivat će se 29 pravilnika SR BiH, FNRJ i SFRJ.

Novi zakon je usklađen s odredbama Konvencije o zaštiti na radu i radnoj sredini i Preporukom o zaštiti na radu i radnoj sredini Međunarodne organizacije rada, kao i revidiranom Evropskom socijalnom poveljom, koje se odnose na pravo radnika na sigurne i zdrave uvjete rada, a koje je Bosna i Hercegovina prihvatila i ratificirala.

Također, na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Federacija BiH uvela kućni pritvor s elektronskim nadzorom

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Novi tekst zakona je rezultat usklađivanja s odlukom Ustavnog suda BiH, a novi institut koji predviđa je kućni pritvor s elektronskim nadzorom.

Federalna vlada je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku FBiH jer je Ustavni sud BiH utvrdio da pojedine njegove odredbe nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Izmjenama i dopunama Zakona je propisano pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerovatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti krivičnom gonjenju i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužilac pismeno izjavi da neće poduzeti krivično gonjenje svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu.

Poslanici bi trebali razmatrati i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kao i prijedlog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH.

Predviđeno je i razmatranje nekoliko prijedloga zakona: o zaštiti na radu, o hemikalijama, o zaštiti okoliša, te o turizmu Federacije BiH, kao i boravišnoj taksi FBiH.

Također, na predloženom dnevnom redu su i Program prestrukturiranja energetskog sektora u FBiH, te informacija o odluci o poskupljenju plina.   

Zastupnici usvojili Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša koji propisuje novčane kazne za prekršaje za pravne i fizičke osobe od 500 KM do 50.000 KM.

Zakon ima za cilj smanjeno korištenje, sprečavanje opterećenja i zagađenja okoliša, sprečavanje narušavanja, kao i poboljšanje i obnova oštećenog okoliša, te zaštitu zdravlja, uključujući pravo na zdrav život, očuvanje i zaštitu prirodnih resursa i njihovo racionalno korištenje.

Među razlozima za donošenje Zakona o zaštiti okoliša su očuvanje, zaštita, obnova i poboljšanje ekološkog kvaliteta i kapaciteta okoliša, kao i kvaliteta života, te mjere i uslovi upravljanja, očuvanja i racionalnog korištenja prirodnih resursa.

Tim zakonom se uvode nove odredbe koje su veoma bitne za zaštitu okoliša kao što je skraćenje rokova za izdavanje okolinske dozvole. On reguliše pitanje obnove okolinske dozvole, što do sada nije bio slučaj, a njegove odredbe daju podlogu za izradu podzakonskih propisa kojim se definiraju kategorije pogona i postrojenja, kao i nadležnost za postupanje.

Također, Predstavnički dom je u formi nacrta usvojio i tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima za koji je navedeno da predstavlja dobar osnov za izradu prijedloga.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*