Posjeta delegacije WB u BiH i predstavnika Jedinice PIU FBiH

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, primio je juče delegaciju Svjetske banke u BiH, na čelu sa gospodinom Davidom Michaudom  i predstavnike Jedinice za implementaciju projekata (PIU) šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

Povod sastanka je bila informacija o usvajanju projektnih aplikacija Grada Tuzla od strane Upravnog odbora projekta i Svjetske banke, u ukupnom iznosu od 2.024.405 KM, za sredstva iz Projekta „Hitni oporavak od poplava – FERP“,  a za sljedeće projektne prijedloge:
–    Zaštita padina od podzemnih voda urbanih područja Badre, Solina i Grabovica u cilju prevencije od klizišta,
–    Sanacija oštećenih puteva na području Grada Tuzla,
–    Regulacija korita rijeke Jale,
–    Izgradnja oštećenog mosta u naselju Jahići

Izrada projektne dokumentacije za sve navedene projekte  odvijala u skladu sa politikama Svjetske banke o zaštiti okoliša, a prema zahtjevu Svjetske banke, za sve navedene projekte biti će imenovana stručna osoba koja će biti odgovorna za praćenje implementacije projekata. Projekte će implementirati PIU šumarstva i poljoprivrede, uz finansijsku podršku Svjetske banke.
Gradonačelnik Jasmin Imamović detaljno je upoznao delegaciju Svjetske banke sa aktivnostima koje je gradska administracija, u saradnji sa javnim institucijama i preduzećima, poduzela u cilju sanacije šteta uzrokovanih prirodnom nesrećom, te istakao važnost poduzimanja konkretnih preventivnih mjera kako bi se izbjegla pojava novih klizišta i šteta na infrastrukturi. Gradonačelnik Imamović zahvalio je predstavnicima Svjetske banke na finansijskoj podršci koju će pružiti u implementaciji projekata, te predstavnicima  PIU šumarstva i poljoprivrede na dosadašnjoj dobroj saradnji. Nakon sastanka, delegacija je zajedno sa predstavnicima Gradske uprave posjetila lokacije obuhvaćene projektnim prijedlozima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*