Sindikati pozivaju Vladu TK na poštivanje Zakona i kolektivnih ugovora

Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog Ministarstva finansija TK usvojila Dokument okvirnog Budžeta TK za period 2015.-2017. godina, kojim je planirano smanjenje bruto plaća za 10,26% kao i naknada troškova zaposlenih za 11,93%.

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja TK, smatraju da je na ovakav način Vlada TK jednostrano i nezakonito prekršila Kolektivne ugovore za djelatnost osnovnog i djelatnost srednjeg obrazovanja na području TK.

Sindikati žele upoznati javnost da je Vlada TK, naročito u posljednjoj godini, kašnjenjem u isplati plaća i višemjesečnom neredovnom isplatom naknada dodatno ugrozila, ionako težak, materijalno-ekonomski status zaposlenih u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture, što se najbolje može potvrditi trenutačnim dugovanjem po osnovu navedenog u iznosu od preko 10 miliona KM.

Sindikati pozivaju Vladu TK na poštivanje Zakona i Kolektivnih ugovora, jer će u suprotnom snositi svu odgovornost za pokretanje sudskih postupaka koji mogu dovesti do finansijskog kolapsa Budžeta Tuzlanskog kantona.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*