Vučić – Lavrov: Ne smije biti kršenja Dejtona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom imao dobar razgovor i da je ruski ministar pokazao posebno poštovanje prema Srbiji, na čemu mu je zahvalan, prenosi Tanjug.

  • Na sastanku je istaknuta podrška Srbiji za poštovanje međunarodnog prava i po pitanju KiM, za očuvanje integriteta naše zemlje i podrška srpskom stavu. Rusija će biti uz Srbiju i to su reči predjsednika Vladimira Putina koje nam je prenio Lavrov – rekao je Vučić posle susreta koji je održan na marginama Generalne skupštine UN.

On je novinarima rekao da se očekuje dolazak premijera Dimitrija Medvedeva 19. oktobra u Beograd.

  • Da obilježimo oslobađanje našeg glavnog grada koje smo izveli zajedno sa Crvenom armijom. Par dana kasnije, 25. oktobra predsjednica Vlade Ana Brnabić potpisaće trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom u Moskvi. To je važno za našu zemlju i privredu i poljoprivredu, al i kao dodatni impuls za određene proizvode za koje do sada nismo imali mogućnosti za izvoz – rekao je Vučić.

On je istakao da to ojačava poverenje između dvije zemlje.

Rekao je da je sa ruskim ministrom razgovarao i o situaciji u BiH.

  • Rekao sam da je za Srbiju važno da se poštuje Dejtonski sporazum. Lavrov je takođe rekao da je Dejtonski sporazum međunarodnopravni ugovor i da ne smije biti njegovog kršenja, kao i da bi, ko god ulazio u njegovo kršenje, morao da računa na negativne posljedice – istakao je Vučić.

On je kazao da je s Lavrovom imao dobre, iskrene i prijateljske razgovore, i da je dobro za Srbiju da u Rusiji ima prijatelja i saveznika po svim važnim pitanjima za zemlju.

Kazao je da je razgovarao i o tome kada bi mogao da bude sljedeći susret na predsjedničkom nivou i najavio da će o tome obavijestiti javnost čim se usaglase.

Lavrov: Usklađujemo satove

Ruski mediji prenose da Lavrov očekuje da sa Vučićem “sinhronizuje satove” kada je riječ o bilateralnim pitanjima i regionu.

  • Veoma se radujem što imamo priliku da još jednom “uskladimo satove” kada je riječ o događajima koji su povezani s našim bilateralnim odnosima, situacijom u regionu i pitanjima koja su od interesa prije svega za Srbiju, ali i za nas, u prvom redu, osiguravanja stabilnosti – rekao je Lavrov na početku susreta.

Vučić je naveo je prije toga imao i sastanak s predsjednikom Svjetskog jevrejskog društva Loderom.

  • Mnogo toga smo naučili iz tog razgovora. Pokazali smo poštovanje koji srpski narod ima prema jevrejskom narodu i obrnuto. Rekao sam da ću 23. januara biti u Izraelu u Јad Vašemu na velikoj komemoraciji. Јedan od šest logora koji su tamo jasno obilježen je i Јasenovac, i to dodatno pokazuje poštovanje prema jevrejskim ali i srpskim žrtvama – naglasio je Vučić.

Istakao je da su razgovarali i na koji način bi Svjetski jevrejski kongres mogao da pomogne u daljem pozicioniranju Srbije i srpskog naroda u SAD.

  • Izvukli smo vazne pouke i naučili mnogo toga kako bismo mogli bolje i uspješnije u budućnosti da činimo – zaključio je Vučić.

(Vijesti.ba / RTRS)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*