Amnesty International: Američka bomba ubila šest civila u Jemenu

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u Jemenu je koristila precizno navođenu municiju proizvedenu u Sjedinjenim Američkim Državama prilikom junskog zračnog udara u kojem je poginulo šest osoba među kojima su i djeca, navodi se u novom izvještaju Amnesty Internationala.

Ova grupa za ljudska prava analizirala je fotografije ostataka nakon raketnog napada, te zaključila kako je u napadu na stambenu zgradu korištena američka bomba GBU-12 Paveway II teška 230 kilograma.

Bombu, koja izbačena 28. juna u provinciji Taiz, napravila je američka odbrambena kompanija Raytheon, navodi Amnesty.

Troje djece
„Neshvatljivo je i nerazumljivo to što SAD nastavlja isporučivati oružje u jemenski razarajući sukob. Uprkos brojnim dokazima da je koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima počinila teške prekršaje međunarodnog prava, među kojima su i mogući ratni zločini, SAD i druge države koje isporučuju oružje poput Velike Britanije i Francuske ostaju nedirnute bolom i haosom koje njihovo oružje nanosi civilima“, ističe Rasha Mohamed, istražiteljica AI za Jemen.

Među šest ubijenih civila u napadu, koji se desio u selu Warzan (direktorat Khadir), bila je 52-godišnja žena i troje djece od šest, devet i 12 godina.

Iz AI navode kako je najbliža moguća vojna meta u vrijeme napada bila soba za operacije pobunjeničkog pokreta Husi udaljena kilometar dalje. No, dodaju, ta se lokacija nije koristila od višestrukih udara koalicije 2016. i 2017. godine.

Svjedoci su za AI kazali kako nigdje u blizini kuće nije bilo boraca niti vojnih instalacija u vrijeme udara.

Drugi udar
Brzo nakon početne eksplozije, desio se drugi udar na ovu lokaciju. Kuća je bila meta još jednog napada pet dana kasnije kada su članovi porodice gledali posljedice prvog napada, tada nije bilo povrijeđenih.

„Namjerno ciljanje civila i civilnih objekata, neproporcionalni napadi i nasumični napadi koji ubijaju ili ranjavaju civile su ratni zločini. Države koje daju oružje ne mogu zakopati glavu u pijesak i praviti se kako ne znaju rizike davanja oružja stranama u ovom sukobu koje sistematski krše međunarodno humanitarno pravo“, ističe Mohamed.

Deseci hiljada osoba, većinom civila, poginulo je u Jemenu od početka intervencije Saudijske Arabije i njenih saveznika marta 2015. godine, s ciljem podrške svrgnutoj Vladi. Administraciju predsjednika Abd-Rabbua Mansoura su zbacili pobunjeni Husi u prijestolnici Sani krajem 2014. godine.

Zbog borbi su milioni Jemenaca raseljeni, a 24,1 milion njih (što su dvije trećine ukupne populacije) treba humanitarnu pomoć.

Iz UN-a opisuju Jemen kao najgoru humanitarnu krizu na svijetu.

Izvor: Al Jazeera

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*