Sjednica Gradskog vijeća: Usvojeno nekoliko zaključaka s ciljem osiguranja pomoći FK Sloboda

Vijećnici Gradskog vijeća danas su nekoliko sati razmatrali informaciju o stanju u FK Sloboda. Vijećnicima su se obratili predsjednik Upravnog odbora Kluba Sead Kozlić, kao i predstavnik UG Prijatelji Slobode Aleksandar Jović. U oba obraćanja naglašeno je da je Klub u velikoj finansijskoj krizi, zbog nagomilanih dugova. Kako je istaknuto, dosadašnji dug Kluba iznosi oko 6 miliona i 700 hiljada KM. Da bi okončali ovu godinu, Klub treba obezbijediti 685 hiljada, kao i 770 hiljada za dobijanje licence. Zbog toga traže da im se pruži finansijska pomoć kako bi  klub, koji ove godine obilježava 100 godina postojanja, izašao iz velikog problema. Klub je već poduzeo mjere s ciljem smanjenja troškova i finansijske konsolidacije, što bi dugoročno trebalo dati pozitivne rezultate. Klub će nastaviti sa realizacijom mjera štednje, a razmotrit će  i mogućnost plasmana igrača u inostranstvo kako bi obezbijedili dodatna sredstva. S obzirom na to da akumulirane dugove Klub ne može sam riješiti, očekuju pomoć državnih, federalnih, kantonalnih i gradskih organa, kao i pomoć šire društvene zajednice i privrednika.

Vijećnici su na kraju usvojili nekoliko zaključaka s ciljem osiguranja pomoći FK Sloboda.

Između ostalog, predloženo je da Skupština Kluba pronađe strateškog partnera, koji bi mogao uložiti finansijska sredstva i tako pomoći Klubu, ali da stadion ostane u javnom vlasništvu. Pored toga, za narednu sjednicu Gradskog vijeća potrebno je pripremiti rebalans Budžeta za 2019. i tako obezbijediti finansijsku pomoć Klubu u iznosu od 500 hiljada KM. Prije toga, preraspodjelom budžetskih sredstava odmah osigurati 100 hiljada KM kako bi se isplatile plate i ispunile osnovne potrebe Kluba. Od UO FK Sloboda traže da dostave informaciju na koji način su utrošili pomenuta sredstva, u protivnom neće moći računati na podršku Grada naredne godine. Vijećnici su još podsjetili da se na višim institucionalnim nivoima moraju inicirati izmjene Zakona o doprinosima za profesionalne sportiste, te da se povećaju izdvajanja za Klub na višim nivoima vlasti. Na kraju su sugerisali Skupštini Kluba da izvrši reorganizaciju Skupštine u cilju poboljšanja rada i stabilizacije stanja u Klubu.

U nastavku sjednice, vijećnici su razmatrali i usvojili Izvještaj o radu i poslovanju JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla. Na dnevnom redu bio je i Izvještaj o radu JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla. Vijećnici su usvojili i ovaj Izvještaj uz nekoliko zaključaka i prijedloga.

Usvojen je Zaključak po zahtjevu za izuzeće predsjednika komisije za provođenje Javnog oglasa za imenovanje gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Tuzla.

Usvojena je Informacija o realizaciji zaključaka Gradskog vijeća Tuzle u vezi sa inicijativom „ Za život sa manje boli“, u cilju nabavke senzora za bezbjedno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu i odrasle oboljele od dijabetesa.

Usvojena je Informacija o realiziranju projekta harmonizacije katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka prema projektu registracije nekretnina. Vijećnici su, između ostalog, danas usvojili Informaciju o provedenim hitnim interventnim mjerama na sanaciji klizišta na području Tuzle u skladu sa potpisanim okvirnim sporazumom 2018/2019 godina.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*