Godišnjica smrti Nelsona Mendele

Južnoafrička Republika brojnim prigodnim manifestacijama obilježava godišnjicu smrti legendardnog predsjednika, nobelovca i simbola demokratije Nelsona Mandele, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvanični dio obilježavanja godišnjice smrti počeo je polaganjem vijenca na Mandelinu bistu koja se nalazi ispred zgrade Vlade u glavnom gradu Pretoriji. Ceremoniji su, osim članova Mandeline porodice, prisustvovali i najbliži prijatelji tokom njegove borbe protiv aparthejda i Vladini zvaničnici.

Nakon polaganja vijenca, potpredsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa, trebalo bi da održi prigodan govor u Parku slobode.

Narod Južnoafričke Republike će također izvesti prigodan ritual koji će trajati 6 minuta i 7 sekundi u znak Mandeline borbe za jednakost crnaca i bijelaca, koja je trajala 67 godina.

Godišnjica će u u javnim ustanovama i na javnim mjestima biti obilježena automobilskim sirenama i zvonima koja će zvoniti tri minute i sedam sekundi, nakon čega će uslijediti tri minute šutnje.

Povodom godišnjice smrti Nelsona Mandele, građani Južnoafričke Republike će nositi majice i odjeću sa napisima “Madiba”, kako su ga od milja nazivali njegovi sunarodnjaci svih boja kože irasa, iskazujući tako zahvalnost Mandeli za njegovu dugogodišnju političku borbu za ravnopravnost crnačkog stanovništva.

Potpredsjednik Ramaphosa je izjavio da su građani Južnoafričke Republike danas mnogo ujedinjeniji i složniji u odnosu na vrijeme aparthejda. Aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice Mandeline smrti nastavit će se obilježavati tokom cijele sedmice.

Nelson Mandela je rođen 18. jula 1918. godine u selu Mvezo u Južnoafričkoj Republici, a je umro 5. decembra 2013. godine. Ostao je upamćen kao ikona borbe protiv aparthejda, najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu svoga vremena, dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi crni predsjednik svoje zemlje.

(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*