Novčane kazne za nepoštivanje pravila: Koristite li zimsku opremu?

U BiH je u periodu od 15. novembra 2014. do 15. aprila 2015. godine zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete. Vozači koji ne budu poštivali pravila, bit će kažnjeni.

Novčane kazne za nepoštivanje pravila: Koristite li zimsku opremu?

Bez obzira na to što još uvijek nema snijega u BiH, posjedovanje zimske opeme je obavezno.

Zimska oprema za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tona podrazumijeva preumatike sa zimskim profilom na svim točkovima i to sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 milimetra ili pneumatike sa ljetnim profilom iste dubine gazećeg sloja uz posjedovanje lanaca koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Kada je riječ o vozilima sa više od osam sjedišta i mase veće od 3,5 tona, zimska oprema podrazumijeva pneumatike sa zimskim profilom na pogonskim točkovima sa dubinom gazećeg sloja od minimalno 4 milimetra, lance za snijeg, lopatu i vreću pjeska od 25 do 50 kg ili pneumatike sa ljetnim profilom, kao i lance koji se stavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta. Ti uvjeti podrazumijevaju padanje snijega i njegovo zadržavanje na cesti, ugažen snijeg te kišu koja ledi na cesti. Također, potrebno je posjedovati lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kg.

Novčane kazne za one koji ne poštuju pravila

Ovlaštena osoba koja zatekne vozilo da se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna naredit će vozaču da zaustavi vozilo i upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač to ne učini, ovlaštena osoba će ga isključiti iz saobraćaja i oduzeti mu potvrdu o registraciji vozila.

Za one koji ne poštuju pravila, predviđene su novčane kazne. Fizičke osobe će za neposjedovanje zimske opreme morati platiti kaznu od 40 KM, kazna za pravne osobe je 500-5.000 KM, a odgovorni u pravnoj osobi će platiti kaznu od 100 do 300 KM.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*