Članovi Predsjedništva BiH primili evropske dužnosnike

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas u Sarajevu visoku predstavnicu Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicu Evropskoga povjerenstva Federicu Mogherini te povjerenika za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva informirali su evropske dužnosnike o aktuelnoj političkoj i socio-ekonomskoj situaciji u BiH te o intenzivnom procesu konstituiranja vlasti na svim razinama.

Iskazana je spremnost da se upravo danas otpočne s dijalogom između BiH i EU o narednim koracima u okviru novog pristupa Evropske unije na putu integriranja Bosne i Hercegovine u EU.

Istaknuvši da su i u funkciji vođa stranaka iz kojih dolaze, članovi Predsjedništva su iskazali spremnost da u svojim programima rada daju prioritet provođenju svih neophodnih reformi te ispunjavanju uvjeta definiranih u tom novom pristupu Evropske unije prema BiH.

Početni program reformi treba, između ostalog, da obuhvati socio-ekonomska pitanja, kao što je istaknuto u Sporazumu za rast i zapošljavanje (Compact for Growth), vladavinu zakona te kvalitetnu upravu, istaknuto je na sastanku.

Visoka predstavnica Mogherini i povjerenik Hahn su informirali članove Predsjedništva o široj reformskoj agendi Evropske unije za BiH, a koja bi došla na red za provedbu u kasnijim fazama integracijskoga procesa.

Vlasništvo nad samim procesom ostaje Bosni I Hercegovini, istaknuli su visoki dužnosnici EU.

Sugovornici su složni da su se upravo ti integracijski procesi s Evropskom unijom u regiji zapadnog Balkana pokazali kao ključni instrument i temeljni pokretač stvarnih reformi i stabilnosti u regiji.

Stoga upravo sad smatraju da je vrijeme da Evropska unija preusmjeri političku agendu s Bosnom i Hercegovinom u pravcu konačnog cilja, a to je da se Bosna i Hercegovina vrati na put reformi, kako bi postala država koja može biti funkcionalna u ulozi buduće punopravne članice EU.

Ukoliko navedeni instrument bude planiran tako da uzme u obzir specifičnu situaciju u Bosni i Hercegovini i dobije mogućnost da bude upotrijebljen, to može pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari željeni cilj, odnosno članstvo u EU, smatraju sugovornici.

Visoka predstavnica Mogherini i povjerenik Hahn su istaknuli značaj današnjeg sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Napomenuli su da je njihova današnja posjeta Bosni i Hercegovini uoči same rasprave zakazane za 15. decembar pred Vijećem za vanjsku politiku EU o inicijativi ministara vanjskih poslova Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, koju su prihvatile zemlje članice EU.

Na raspravi će visoka predstavnica Mogherini i povjerenik Hahn dostaviti informacije o ovoj posjeti a zaključci sa sastanka će se temeljiti na rezultatima današnjih sastanaka.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*