Veliki uspjeh BH inovatora na izložbama u Kuvajtu i Seulu

Na sinoć završenoj VII Srednjoistočnoj međunarodnoj izložbi inovacija u Kuvajtu, članovi Asocijacije inovatora BiH ostvarili su, u poslovnom smislu, veći uspjeh nego na bilo kojoj od  160 svjetskih izložbi na kojima su izlagali tokom proteklih 19 godina.

Na taj način su širom otvorili vrata da Kuvajćani i iduće godine snose sve troškove učešća naših inovatora, kao što su i ove godine učinili za našu petočlanu delegaciju, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Najveću pažnju bogatih poslovnih ljudi ovog regiona privukle su inovacije Branka Milićevića iz Posušja (maska za zavarivanje) i Avde Halilovića iz Kladnja (higijenski podmetač za glavu na sjedištima sa naslonjačem).

Njihove inovacije “kaparisalo” je nekoliko potencijalnih poslovnih partnera, o čemu su potpisali neku vrstu predugovora o saradnji. Obje inovacije nagrađene su srebrenim medaljama, navodi se u saopćenju.

Što se tiče ostalih medalja, najsjajnija je pripala za kocke za zaštitu od riječnih poplava, čiji su autori Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog, obojica veterinari.

Bronzane medalje pripale su dvojici banjalučkih inovatora. Zdravko Bosnić dobio je dvije (riječna turbina za proizvodnju struje i navodnjavanje, te neprobušiva automobilska guma), a Zoran Dujaković za univerzalni mobilni sistem za detekciju ljudi, životinja i predmeta.

“Prvi istraživački institut Irana” dodijelio je specijalno priznanje sarajevskom stomatologu Džemalu Muftiću za implant za produžavanje zubnih korijenskih kanala.

Dva dana ranije završena je izložba u Seulu, na kojoj su srebrenim medaljama nagrađeni sigurni skejtbord (Senad Šećerbegović, Sarajevo) i neprobušiva guma, dok su bronzanim odličjima nagrađene turbina, maska, te bihaćke srednjoškolke Amina Hajdarević i Jasna Nuhić za uređaj za pretvaranje plastičnog otpada u gorivo.

Štand BiH u Seulu posjetio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta Vlade Hrvatske, sa Mirom Martinec, ambasadoricom u Japanu i Koreji.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*