Preminuo Ginger Baker, legendarni bubnjar grupe “Cream”

Ginger Baker, legendarni britanski bubnjar rock i blues grupe “Cream”, umro je u bolnici u koju je primljen u kritičnom stanju prije desetak dana, objavila je na Twitteru njegova porodica. Članovi benda, basist Jack Bruce i gitarist Eric Clapton u manje od dvije godine prodali su 35 miliona ploča i proslavili su se hitovima poput “I Feel Free”, “Sunshine of Your Love”, “White Room” i “Crossroads”.

Ginger je jedan od osnivača grupe “Cream” iz hipijevskih šezdesetih, koji je regrutirao Erica Claptona i Jacka Brucea u bend 1966. godine.

Njihov album “Wheels of Fire” bio je prvi dvostruki platinasti album na svijetu. Godine 1969. je s Claptonom, Ricom Greshom i Steveom Winwoodom osnovao grupu “Blind Faith”, a nakon toga 1970. godine vlastiti sastav “Ginger Baker's Air Force” koji je eksperimentirao s jazzom i rockom.

Gingera smatraju jednim od najboljih britanskih bubnjara svih vremena.
Zbog višegodišnjeg pušenja i do 50 cigareta dnevno Ginger je 2013. obolio od hronične opstruktivne bolesti pluća, a zbog degenerativnog osteoartritisa patio je od hronične boli u leđima. Osim toga, prije tri godine podvrgnut je operaciji srca.

Ginger se također i 20 godina borio s ovisnošću o heroinu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*