Odluke o Brexitu krajem sedmice

Evropska unija (EU) će krajem sedmice odlučiti da li će sporazum o izlasku Velike Britanije iz tog bloka biti moguć, poručio je britanskom premijeru Borisu Johnsonu francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Anadolu Agency (AA). Macron je u telefonskom razgovoru s britanskim premijerom istakao d bi razgovori sada trebali brzo započeti kako bi se vidjelo može li sporazum poštivati principe EU.

“Pregovori bi se trebali brzo nastaviti u narednim danima kako bi se na kraju sedmice ocijenilo da li je moguć dogovor koji poštuje principe EU”, poručio je Macron, saopšteno je iz francuske Vlade, prenose britanski mediji.

Britanski premijer Boris Johnson se tom prilikom upozorio Macrona da neće biti odgode Brexita planiranog za 31. oktobar, istaknuvši da je to “posljednja prilika” za postizanje dogovora. Johnson je istakao kako vjeruje da će se sporazum postići, ali da EU mora prihvatiti kompromise koje je predložila Velika Britanija.

Diplomatski savjetnik britanskog premijera David Frost u ponedjeljak će održati razgovore s predstavnicima Evropske komisije, dok će sekretar za Brexit Stephen Barclay posjetiti prijestolnice EU.

Johnson insistira da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra sa sporazumom ili bez njega, ali britanski Parlament je usvojio zakon kojim se od njega zahtijeva da traži produženje roka ukoliko ne bude postignut dogovor.

(RTv7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*