U BKC-u održan koncert slovenačke muzike

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla, održan je koncert slovenskog ansambla „Avsenik“, kojeg je organizovalo Udruženje građana slovenačkog porjekla iz Tuzle, i Ured Vlade Republike Slovenije za slovence u inostranstvu. Gost koncerta bio je ženski zbor Slovenčice Tuzla.

Hišnegi ansambel „Avsenik“ iz Begunja na Gorenjskem iz Slovenije, je veoma poznata grupa iz ove zemlje, i istnski su doajeni muzike na Slovenačkom jeziku. Svoju popularnost su svojim radom, proširili i na druge evropske zemlje, posebno one u svom okruženju. Prema riječima Dragice Tešić, predsjednice Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla, ovo je njihov prvi nastup u našem gradu, pa je i želja organizatora bila da se ova muzika približi našim sugrađanima.

Gosti iz Slovenije nisu krili zadovoljstvo što su imali priliku da se predstave tuzlanskoj publici, te su izrazili nadu za nastavak dobre saradnje sa udruženjem iz Tuzle, i zborom Slovenčice koje su svojim nastupom uveličale sinoćnji koncert. Obzirom da je na dan koncerta bio Sveti Nikola, ili kako Slovenci zovu Sveti Miklauž, održana je i podjela paketića u Udruženju građana slovenačkog porijekla u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*