Zvanično otvorena prva kompostana na deponiji Desetine

Danas je uz podršku Grada Tuzla, JKP Komunalac na deponiji Desetine održao ceremoniju zvaničnog otvaranja prve centralne kompostane na ovom području, na kojoj su prisustvovali predstavnici radne grupe za monitoring Plana upravljanja otpadom za Grad Tuzla, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, lokalnih samouprava TK, fakulteta, kao i ekspert iz švicarske organizacije Foerderverein, Juerg Heldstab.

Nakon izgradnje i asfaltiranja platforme koja je namijenjena za proces kompostiranja, nabavljene su mašine za sitnjenje i miješanje organskog otpada, tako da već počinju stizati prve količine zelenog organskog otpada i kompostana je počela sa radom.

Ovo je početak uvođenja odvojenog sakupljanja i kompostiranja organskog otpada u Gradu Tuzla kojim će biti obuhvaćen otpad koji dolazi sa gradskih zelenih površina i pijaca (voće i povrće, trava, lišće, granje i drveće nakon orezivanja i uređenja parkova, sportskih terena, putnog i riječnog  pojasa, itd). Nakon uspostavljanja sistema kompostiranja postepeno će se raditi na proširenju obuhvata sakupljanja organskog otpada.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*