Presuda u korist Nikšića i Krajine

U presudi koja se tiče zahtjeva premijera i ministra finansija za razrješenje spora sa predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, koji se odnosio na odluku predsjednika o smjeni ministra finansija, navodi se da je federalni Ustavni sud, nakon provedenog postupka, ocijenio da je ovom odlukom predsjednika povrijeđeno pravo premijera iz Ustava FBiH.

Takođe, u ovoj presudi se ističe da nije postojao ustavni osnov za donošenje odluke o smjeni Krajine.

Drugom presudom, koja se odnosi na odluku predsjednika FBiH o raspuštanju Revizorskog tima za koordinaciju procesa revizije korisnika boračkih naknada u FBiH, Ustavni sud je utvrdio da predsjednik FBiH nije imao ni ustavno ni zakonsko pravo da donese ovakvu odluku, te je na taj način povrijedio pravo federalnog premijera u izvršavanju zakona.

Ovim presudama nedvosmisleno je potvrđeno da su pojedine političke snage u FBiH i visoki funkcioneri zloupotrebljavali svoje pozicije i pokušavali neustavno i nezakonito blokirati određene procese i tako spriječiti Vladu FBiH u izvršavanju njenih zakonskih obaveza, saopšteno je iz federalne Vlade.

Iz Vlade ističu da je takvo djelovanje prouzrokovalo značajne zastoje u provođenju niza bitnih reformskih procesa, zbog čega su na kraju štetu pretrpjeli svi građani FBiH.

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*