Preminuo poznati dokumentarista i historičar umjetnosti Vefik Hadžismajlović

U Sarajevu je preminuo Vefik Hadžismajlović, redatelj i historičar umjetnosti. Bio je jedno od najvažnijih imena u razvoju bh. kinematografije, protagonista tzv. sarajevske škole dokumentarnog filma.

Vefik Hadžismajlović je rođen u Sarajevu 1929. godine. Diplomirao je povijest umjetnosti u Beogradu i potom se bavio likovnom i filmskom kritikom. Od 1961. posvećuje se režiji kratkometražnih filmova, isprva animiranih, a kasnije dokumentarnih i igranih. Bio je član Udruženja filmskih radnika BiH, uvažen i kao teoretičar umjetnosti i filma.

Za svoje dokumentarne filmove više puta je nagrađivan. Dobitnik je nagrade „Ivica Matić“, Udruženja filmskih radnika BiH.

Bio je direktor Umjetničke galerije BiH od 1980 do 1994.

U njegovom opusu od dvadesetak dokumentarnih filmova diferenciraju se dva tematska kruga: o sudaru starog i novog (Ćuprije, Smjena, U kafani, Na objedu) i o djeci (Đaci pješaci, Neka druga ruka, Dvije polovine srca, Sanjari, Ugljari, Dva zakona). U filmu Dva zakona, koji govori o djeci kojoj roditelji zabranjuju školovanje, ovi motivi se efektno spajaju.

Vrijeme komemoracije i sahrane bit će naknadno saopćeno.

(Radiosarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*