Danas Svjetski dan borbe protiv dječije paralize

Svjetski dan borbe protiv dječije paralize (World Polio Day) obilježava se svake godine 24.oktobra.

Ovaj datum je utemeljio klub Rotary International, u pomen na godišnjicu rođenja Jonasa Salka, voditelja istraživačkog tima koji je razvio vakcinu protiv dječje paralize (poliomijelitisa). Upravo zahvaljujući širokoj primjeni vakcine protiv dječije paralize Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 1988. godine pokrenula inicijativu s ciljem globalne eradikacije dječje paralize (Global Polio Eradication Initiative).   

Dječija paraliza (poliomijelitis) je zarazna bolest dječje dobi uzrokovana poliovirusom. Posebno je značajna jer ne postoji specifični lijek, a može ostaviti trajne posljedice (doživotnu paralizu) i dovesti do smrtnog ishoda.   

Kada su sve zemlje u europskoj regiji dokazale da su iskorijenile poliovirus na svom području, te da su u stanju pravovremeno otkriti eventualni unos ovog virusa iz endemskih krajeva, SZO je 21. juna 2002. godine europsku regiju proglasila područjem bez dječje paralize.  

Strategija eradikacije dječje paralize temelji se na načelu sprječavanja infekcije vakcinisanjem sve djece, dok se prijenos poliovirusa ne prekine i na kraju, u cijelom svijetu proglasi nestanak poliomijelitisa.   

Svakako na kraju treba naglasiti da i nakon proglašenja nestanka dječije paralize treba nastaviti s provođenjem vakcinisanja te kontinuirano pratiti kretanje enterovirusa među stanovništvom i u okolišu, te u slučaju pojave ovog virusa provoditi odgovarajuće javnozdravstvene mjere.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*