Sedma godina braka nije najkritičnija

Sreća u braku počinje opadati odmah nakon vjenčanja, ali suprotno urbanom mitu, kriza ne nastupa u sedmoj godini nego kasnije.

Po istraživanju znanstvenika sa sveučilišta Brigham Young u Utahu, najveći problemi između supružnika počinju između desete i petnaeste godine braka.

To su zaključili nakon studije provedene među više od 2500 žena koje su odgovarale na pitanja o kvaliteti svojih brakova od trenutka kad su izrekle  “sudbonosno da” do 35. godišnjice.

Žene rođene krajem pedesetih ili početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća koje su se udale u svojim dvadesetim, odgovarale su i na pitanja o tome koliko se često s muževima prepiru oko kućanskih poslova, odgoja djece, njihova tulumarenja i gledanja drugih žena.

Odgovori su pokazali da u većini brakova sreća i komunikacija kreću silaznom putanjom od samog početka – i nikad se ne poprave.

Oko 65 posto ispitanica kazalo je da je s godinama braka razina sreće koju su osjećale bila sve manja, a 85 posto ih je reklo da s vremenom sve manje vremena provode u čavrljanju i smijanju sa suprugom.

Prva opasnost za vezu dolazi poslije desete godine braka.

Rezultati američkih znanstvenika, objavljeni u časopisu Social Science Research, pokazuju da prepirke, svađe i prateće napetosti dosežu vrhunac između desete i petnaeste godine braka.

Za one koji uspiju prebroditi kritične godine, stvari poslije krenu nabolje. A za one uistinu strpljive, oko 35. godišnjice brakovi su skladni kao na početku.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.