Poruka iz Mostara i Hercegovine: U ratu nas je spasilo jedinstvo Bošnjaka

Otkrivanjem spomen obilježja šehidima i poginulim borcima, te svečanom akademijom u dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” u Mostaru, danas je obilježena 27. godišnjica formiranja samostalnog bataljona Nevesinje, Armije RBiH.

Prilikom otkrivanja spomen ploče, prisutnima je o slavnom putu, kao i o stradanju žitelja i vojnika ove općine govorio Hamid Mutilović, predsjednik Skupštine Patriotske lige u Nevesinju u vremenu koje je prethodilo pokolju i progonu.

– Nevesinjci su pravi vitezovi bili i u vremenima prije nego što su stali u odbranu svoje domovine. Bili su hrabri i odvažni u svim ratovima o čemu svjedoče historijski zapisi tog vremena. U ovom ratu su bili nadahnuti jer su po prvi put stali pod svoju zastavu i borili se. A uvijek su imali i znali za samo jednu naredbu: “Naprijed“. Svi oni stavili su se na raspolaganje Armiji RBiH u Mostaru i Konjicu, dali su značajan doprinos i nažalost brojni su dali dijelove tijela i svoje živote. Ukupno je 114 šehida Nevesinja. 23 Nevesinjca nosioci su najvećeg ratnog priznanja – Zlatni ljiljan, od čega su 22 dodijeljena posthumno, rekao je.

Mutilović se u svom emotivnom govoru dotakao svih Nevesinjaca koji su stoljećima davali živote za odbranu svoje domovine

U podsjećanju na napad na Bošnjake Nevesinja koji je počeo 14. juna 1992. godine u selu Žulja, Mutilović je naveo da je u samo nekoliko dana ubijeno 305 osoba među kojima i 26 djece, a od kojih neka nisu imala ni ime, kako je kazao, jer su rođena u zbjegu.

– Nevesinjski Bošnjaci su strijeljani, klani, živi spaljivani, danima kasapljeni…, a mnogi su završavali u raznim logorima, dok su njihovi posmrtni ostaci nalaženi u brojnim masovnim i pojedinačnim grobnicama. Po dolasku u Mostar i u Konjic, Nevesinjci se masovno uključuju u redove Armije RBiH i čine njihovu okosnicu sve do formiranja samostalnog bataljona Nevesinje, 3.novembra 1992 .godine – podsjetio je on.

Podsjetio je da su Nevesinjci odigrali važnu ulogu u odbrani Mostara i Konjica, u Šantićevoj ulici, Sjevernom logoru i Bijelom Polju. Stradanje Nevesinjaca bilo je samo malo manje od stradanja Srebreničana, a procentualno je ubijeno više Bošnjaka Nevesinja. Kazao je i nekoliko riječi o samom spomeniku u Sjevernom logoru.

– Prije ovog, podsjetit ću da je izgrađen velelepni spomenik u Nevesinju, koji će svjedočiti o stradanju, hrabrosti i jednom vremenu. Što se ovog u Mostaru tiče, moram da kažem da ga otkrivamo sa zakašnjenjem, te zahvaliti brojim ministarstvima, udruženjima, poslijeratnom gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću koji je pomogao da dobijemo zemljište i dozvole, kao i izvođaču radova, preduzeću Građevinar Fajić, kazao je Mutilović.

Govoreći o slavnim Nevesinjcima na svečanoj akademiji u dvorani, predsjednik PL Nevesinja Ibrahim Kujan prisjetio se svih gazija koji su položili živote za odbranu zemlje. I on je poput Mutilovića govorio o doprinosu Nevesinjaca u odbrani Konjica, a posebno Grada Mostara.

– Nismo bili tek predmet klanja i progona. Branili smo ovu zemlju. Dok su jedni bježali, mi smo se vraćali i organizovali. Mnogi su položili živote, dali dijelove tijela… A mi danas imamo obavezu i dužni smo da se oni ne zaborave. Devedesetih smo se politički organizovali. Sa vjerom u Boga, slijedili smo predsjednika Izetbegovića, a nakon otvorenih prijetnji u Nevesinju, organizovali smo se i u Patriotsku ligu. Kasnije smo bili važna karika u odbrani Mostara. Raširenih ruku ovdje su nas dočekali rahmetli Midhad Hujdur, Arif Pašalić, Ramo Masleša, Safet Oručević i Rusmir Ćišić. Teška su to vremena. Podsjetit ću i na saradnju sa Gačanima u tom vremenu. Bili smo naslonjeni jedni na druge. Imali smo i izuzetnu saradnju sa ratnim studijem, ratnom bolnicom, prisjetio se Kujan.

Pozvao je nadležna tužilaštva i sudove da procesuiraju zločince koji su bili kreatori nevesinjskog zla.

Komandant nevesinjskog bataljona Jasmin Kazazić rekao je u svom obraćanju da su Nevesinjci učestvovali u svim značajnim vojnim akcijama u Mostaru i Konjicu. Podsjetio je na hrabrost i lucidnost legendarnog Miralema Juge, koji je predvodio Nevesinjce prilikom deblokade Mostara. Na borbama u Bijelom Polju stradalo je 11 vojnika iz Nevesinja. Nakon toga nastala je brigada, a na njenom čelu sve do smrti ostao je upravo Jugo.

Posebne ovacije i emocije prisutnih izazvalo je obraćanje ratnog i poslijeratnog gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića. Gromoglasnim aplauzima je dočekan na pozornici i ispraćen je sa nje, a aplauze je dobijao i dok je govorio.

– Vi ste svi živi heroji! Kada se sjetim kroz šta smo sve prošli. Imao sam 38 godina kada sam ovlašten od strane prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića da se u zatvorenom gradu spasimo kako znamo. A mi smo to uspjeli. Između Huma i Podveležja, ali i Veleža, na obalama Neretve i Bune. Spasili smo bošnjački narod. Pokazali smo ponos, prkos, hrabrost, a Boga mi smo i pobijedili. Vrijeme je pokazalo da smo bili hrabri i mudri, ponekad praveći i savezništva s najvećim neprijateljima kako bismo obezbijedili hranu i lijekove, rekao je Oručević i dodao:

Jedini smo grad, koliko se sjećam novije historije, da smo se sami iznutra deblokirali i to smo mi, to ste vi ovdje… Pogledajte danas našu djecu. Rađaju se ponosna. Ponosni su Bošnjaci zbog svih nas. Mnogi su izgubili živote, mnogi i kuće i imetke. Nastavili smo živjeti, a oni su presuđeni. Uspjeli smo samo jer smo bili jedinstveni. Sjećam se najvažnijih odluka donesenih u podrumu Socijalnog. To su bile zajedničke odluke. Nema pedlja na koji nije kročilo ovo rukovodstvo svojom nogom. Oni koje smo porazili nam to nikad oprostiti neće. Neće nam oprostiti što nije nestao ovaj komadić zemlje i što se nije zatvorio projekat Herceg-Bosne i zato će uvijek imati svoje planove kako će to vratiti ili kako će nekada politički ili na bilo koji drugi način napraviti dominaciju nad ovim dijelom teritorije. I, samo oni koji budu rušili jedinstvo mogu biti odgovorni ako ovo izgubimo, a biti jedinstven ne znači biti u jednoj partiji. Biti jedinstven znači voljeti BiH u svakom njenom dijelu, na svakoj tačci ove zemlje i voljeti svakog njenog građanina- poručio je Oručević.

Prisutne je pozdravio i brigadni general Mustafa Polutak.

– Kako gospodin Oručević reče – spasilo nas je jedinstvo. Bili smo jedinstveni, uspjeli smo se odbraniti i pobijediti. Armija je bila vojna sila, a Nevesinjsci u našem Četvrtom korpusu itekako važan elemenat, rekao je Polutak.

Prisutnima su se obratili ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Adil Osmanović, kao i ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH, Salko Bukvarević.

– Mi koji smo na javnim funkcijama moramo učiniti sve kako bi Bošnjaci imali što bolji status posebno u povratničkim naseljima i mjestima gdje su počinjeni strašni zločini. Naša je obaveza da ne zaboravimo porodice šehida i poginulih branilaca. Patriote moraju zanti da je prioritet svima nama zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i svi moramo dati svoj doprinos na tom putu. Naša trajna obaveza je da čuvamo sjećanje na časnu odbrani i naše najbolj sinove te da istinu o odbranimo prenosim ona genearcije koje dolaze, poruka je Adila Osmanovića današnjem skupu.

O važnosti sjećanja na šehide i poginule borce govorio je ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević.

– Da nije bilo šehida, ratnih vojnih invalida, branilaca BiH, danas ne bi bilo ni nas ni države i to moramo imati na umu. Nevesinjski Bošnjaci su klani, strijeljani, živi spaljivani, danima kasipljeni prije umiranja, javno ponižavani, nad njima je izvršen genocid i ostala zlodjela. Danas prisustvujemo izuzetnom historijskom času i podsjećanju na teška, ali slavna vremena u kojim je izvojevana pobjeda, a mlađim generacijama ostvarena prilika da direktno od komandanata i pripadnika Armije RBiH čuju kakva se borba vodila za hercegovačka i bosanska brda i kakva smo heroje i šehide imali, i kako su se u tom peridou prolamali tekbiri… Kroz iste golgote smo prošli i mi u Tesliću i Doboju, ista je to ideologija bila, prisjetio se Bukvarević.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*