Centar za sigurnosne studije: USK podriva ustavni poredak BiH

Uvažavajući sve razloge i izazove s kojima se suočavaju građani Unsko-sanskog kantona, koji zaista trpe najveći teret migrantske krize, najnovija odluka njihovih predstavnika unutar Operativne grupe za rješavanje migrantske krize predstavljaju podrivanje pravnog poretka i pozitivnih propisa Bosne i Hercegovine, saopštio je Centar za sigurnosne studije (CSS).

“Drastične mjere ograničavanja kretanja migranata predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnih normi, ali i Zakona o azilu u BiH, čijim se članom 10. garantuje pravo na slobodu kretanja unutar BiH svim strancima koji su iskazali namjeru za podnošenje azila, tražiteljima azila ili izbjeglicama.

Mjere o donošenju odluka o ograničenju kretanja u izričitoj su ingerenciji Ministarstva sigurnosti BiH (član 66. Zakona o azilu u BiH), pa bi u cilju vladavine prava bilo neophodno u što kraćem vremenskom roku staviti van snage nelegitimno uvođenje policijskog sata i apsolutnu blokadu kretanja koju provode predstavnici policije MUP-a USK”, navodi se u saopštenju.

Iz CSS-a ističu da uz prećutno uskraćivanje određenih prava tražitelja azila koja su regulisana članom 76. pomenutog zakona, a koja se između ostalog odnose na pristup obrazovanju, tržištu rada ili besplatnoj pravnoj pomoći, najnovije odluke predstavljaju još jedno poniženje i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava osoba koje su u bezizlaznom i veoma teškom stanju.

“Nemogućnost države da efikasno upravlja migrantskom krizom i ispuni svoje obaveze iz Zakona o azilu, Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine i Protokola o statusu izbjeglica iz 1967. godine, nije opravdanje da se nefunkcionalnost države derogira od strane pojedinaca koji se stavljaju iznad pozitivnih zakonskih propisa i svjesno ili nesvjesno urušavaju pravni sistem države”, stoji u saopštenju.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*