UPFBiH: Objaviti čija je stoka zaražena brucelozom

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH (UPFBiH) ponovo je danas zatražilo da nadležni organi javnosti otkriju imena proizvođača čija je stoka zaražena brucelozom.

U saopćenju za javnost iz tog udruženja i dalje insistiraju na tome da bi zaštitili prava urednih i ispravnih proizvođača, jer ne žele da sutra dođu u situaciju da obole i ljudi zbog bahatosti i zaštite pojedinca.

Iz Udruženja podsjećaju da su već ranije reagovali u medijima skretanjem pažnje na pojavu bruceloze na području općine Novi Grad Sarajevo.

– Međutim, umjesto da to pomogne rješenju problema i da se kaže imenom i prezimenom čija stoka je zaražena da bi se spriječilo širenje zaraze, dobili smo odgovor da dotični poljoprivredni proizvođač mlijeko nije prodavao nego ga dao teladima – navode iz Udruženja.

Također upozoravaju da je bruceloza opasna zarazna bolest i da je nebitno da li je mlijeko plasirano na tržište ili ga je tele popilo, te da se postavlja pitanje šta se desilo sa teletom i gdje je završilo meso teleta.

– Jesu li na istoj farmi još neke životinje, jer bruceloza se prenosi čak i znojem između životinja dok se dodiruju u štali, travom koju jedu, a neko i dalje štiti prava pojedinca ne razmišljajući o posljedicama – navode iz UPFBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*