Nacrt budžeta institucija BiH upućen u proceduru usvajanja

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine prošle sedmice je uputilo Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja, rečeno je danas za Agenciju FENA iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

– Kao što je poznato, Fiskalno vijeće BiH usvojio je u julu ove godine Globalni fiskalni okvir za period 2015- 2017 godina, a potpisan je i sporazum između entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara u vezi s tim – podsjetila je službenica za informiranje Ministarstva Nataša Krsman.

Dodala je da prema ovom sporazumu i usvojenom Globalnom fiskalnom okviru, neće biti povećanja budžeta institucija BiH, koji ostaje na nivou 950 miliona KM kao i prethodne četiri godine, a zahvatanja od indirektnih poreza su i ove godine 750 miliona KM.

– Finansiranje institucija BiH neće biti ugroženo, ukoliko budžet ne bude usvojen do kraja kalendarske godine jer je u ovakvim slučajevima zakon omogućio da Vijeće ministara BiH donese Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za tri mjeseca – kazala je Krsman.

Istaknula je da, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo finansija i trezora BiH, ova odluka bit će na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH.

Zaključila je da na osnovu Zakona o finansiranju institucija BiH, kao i izmjena i dopuna ovog zakona, ne postoji mogućnost da se ugrozi finansiranje institucija, ali ni servisiranje vanjskog duga.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*