Rudari Kreke imat će zdravstveno osiguranje do 31. decembra

Rudari Rudnika “Kreka” moći će ovjeravati zdravstvene knjižice te tako imati regularno zdravstveno osiguranje do 31. decembra, odluka je Nadzornog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja, proistekla iz dogovora koji su Ministarstvo zdravstva TK-a i Zavod zdravstvenog osiguranja tokom vikenda postigli s upravom Rudnika, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.

Naime, uprava Rudnika je naložila uplatu 700.000 KM, što je dio ukupnog duga koji iznosi 4,2 miliona maraka prema Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Za izmirenje preostalog dugovanja, predstavnici Vlade, Zavoda i Rudnika su se složili da Rudnici “Kreka” s Poreznom upravom potpišu i do kraja godine Ministarstvu i Zavodu predoče Sporazum o izmirenju dugovanja.

Također, kako je naveo Alen Kamarić, ministar zdravstva, menadžment rudnika se obavezao da će u narednom periodu uredno izmirivati sve prispjele mjesečne obaveze.

Shodno postignutom dogovoru i razumijevanju Vlade Tuzlanskog kantona za stanje u kojem se rudari nalaze, te nastojanjima da im se pomogne na svaki mogući način zdravstvena zaštita rudara najvećeg rudnika u Federaciji neće biti dovedena u pitanje.

Iako su bili pozvani, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine nisu prisustvovali sastanku koji je održan tokom vikenda. Ipak, na adresu Ministarstva je, kako stoji u saopćenju, pristiglo pismo Elektroprivrede u kojem su se zvanično očitovali da, iako je ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, “Kreka” ima svoje organe, Skupštinu, Nadzorni odbor i Upravu, te samim tim sami odgovaraju za zakonitost svojih postupaka, kao i da Elektroprivreda BiH ne može izmirivati nikakve obaveze za Rudnike “Kreka”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*