Dom naroda: Federacija BiH dobila budžet za 2020. godinu od blizu pet milijardi KM

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sa 32  glasa “za” delagati su usvojili Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Budžet iznosi 4.954.392.401 KM i u odnosu na važeći budžet je veći za 83 posto, odnosno, 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog uvećanja budžeta je integracija Federalnog zavoda PIO u budžet FBiH. 

Delegati su imali mnoštvo primjedbi na predloženi budžet, a naročito što je ponovo pred ovim Domom bio po hitnom postupku.  Kritike su se odnosile na nedovoljno planiranih sredstava za obrazovanje, zbog nezaposlenost, odlaska ljudi iz zemlje, lošeg stanja u zdravstvu…

Hadis Jusić (SDA)  je kazao da je budžet  ogledalo politike, ali da u njemu ne vidi Unsko-sanski kanton iz kojeg dolazi.

– Smatrama da je kanton u kojem živi zapostavljen s viših nivoa vlasti. Svi znamo da USKima dva velika problema. To su migrantska kriza sa jedne strane i iseljenje domicilnog stanovništva. Znam da budžet nije mogo riješiti te probleme, ali trebalo naći volje da se barem pokušaju riješiti ovi problemi. Drago mi je da ima uvećanja za poljoprivredu, kao i za sektor zdravstva – rekao je Jusić. 

Delegat Jasmin Duvnjak je u ime Kluba Bošnjaka je kazao da su svjesni političkih prilika ili neprilika u kojima djeluje Dom naroda i da su dali podršku budžetu. 

– Ali očekujemo od Vlade FBiH da kroz planiranje budžeta za naredne godine ide kroz redovne parlamentarne postupke . Ne želimo da nas dovode u stresne situacije kada je riječ o usvajanju ovako važnih dokumenata – rekao je Duvnjak i dodao kako je krajnje vrijeme da se počne sa procedurom imenovanja izvršne vlasti, a što će osigurati kvalitetniji i redovniji rad Parlamenta FBiH. 

Usvojeni su i prateći zakoni za budžet, Zakon o izvršavanju Budžeta FBiH za 2020. godinu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH. Usvojen je i Zakon o trezoru FBiH, kao i Zakon o doprinosima. Izvor:   Faktor

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*