Nigerijski studenti stigli kući

Dvojica nigerijskih studenata, koje je hrvatska policija prebacila u Bosnu i Hercegovinu optužujući ih da su ilegalni migranti, vratili su se u svoje domove. Kenneth Eboh i Uchenna Abia su za BBC kazali da su sretni zbog toga.

Ovi studenti su u Hrvatskoj bili na stonoteniskom takmičenju – tvrde da ih je policija silom prebacila u BiH, gdje su završili u migrantskom kampu. S druge strane, podsjeća BBC, hrvatska policija tvrdi da ne znaju kako su studenti završili s druge strane granice.

– Nismo imali izbor jer su nam prijetili oružjem. Rekli su nam da smo mi iz Bosne i da moramo ići u Bosnu – kazao je Eboh za BBC.

Ignorirali su, priča, njihove pokušaje da objasne kako su oni studenti i kako imaju vize.

U BiH su smješteni u kamp u blizini Velike Kladuše, gdje su im, tvrde, oduzeti telefoni.

BiH je, podsjeća BBC, dio glavne migrantske rute ka Evropskoj uniji, a od početka 2018. je u zemlju ušlo oko 45.000 migranata.

Abia opisuje ljude u BiH kao “srdačne”, te ističe da je zahvalan volonterima u BiH koji su ih posjećivali u kampu i dostavljali im hranu.

U Nigeriju su se vratili u subotu, a Abida kaže da se tek sada osjeća “slobodno i sigurno”.

Vlada Republike Hrvatske, piše BBC, negira optužbe o prisilnom prebacivanju studenata na teritoriju BiH, tvrdeći da su oni “nestali nakon što su se odjavili iz hotela”.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*