Nastavak izgradnje Hrvatskog katoličkog centra Tuzla

Vladin Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, odobrio je 450 hiljada kuna, za nastavak izgradnje Hrvatskog katoličkog centra u Tuzli.

Riječ je o dijelu sredstava koja Republika Hrvatska dodijeljuje za finansiranje obrazovnih, naučnih, zdravstvenih, kulturnih i ostalih projekata, koji su od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Prema riječima fra Maria Divkovića, gvardijana Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli, ova značajna sredstva omogućit će nastavak gradnje pomoćnog objekta Hrvatskog katoličkog centra u Tuzli.

„Ove godine je odobreno manje sredstava nego predhodne, obzirom da su nas pogodile poplave i klizišta, pa je oko 5 miliona kuna upućeno prema općinama za sanaciju obiteljskih objekata. Nama su ova sredstva značajna, jer će nam pomoći da nastavimo sa gradnjom oba objekta.“, kazao nam je fra Mario Divković.

Radovi će biti nastavljeni nakon Nove godine, jer su ugovori o dodjeli sredstava potpisani u Zagrebu, i ona bi trebala biti operativna do kraja sedmice. U Franjevačkom samostanu su izrazili zadovoljstvo, što je u budžetu Tuzle za narednu godinu, predviđeno između 90 i 100 hiljada KM sredstva za izgradnju centra.

„Drago mi je što se Grad Tuzla uključio u izgradnju ovog objekta sa značajnim sredstvima. Ovo je ujedno i dobra poruka za Vladu Republike Hrvatske, da i Grad Tuzla stoji iza ovog objekta, koji će sigurno obogatiti kulturne sadržaje u gradu.“, dodao je Divković.

Vlada Tuzlanskog kantona je još 2013.godine iz Budžeta odobrila 200.000 KM, kao pomoć za izgradnju, ali ona još uvijek nisu doznačena. U Franjevačkom samostanu ističu još jednu značajnu činjenicu, a to je da na izgradnji objekta rade firme sa područja našeg kantona.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*