Božić dočekan širom svijeta

Dan rođenje Isusa Krista proslavlja se širom svijeta.  Od Australije do Amerike Božić se različito obilježava  u svijetu, a srž svake proslave je provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

Tako su u Šri Lanki djeca obučena kao anđeli u Crkvi svetog Antuna dočekala Božić. Upravo ova crkva je u uskrsnoj sedmici bila prva od tri koje su se našle na meti bombaša samoubica. U Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima praznik je dočekan u Katedrali svetoga Josipa, kao i u Vijetnamu. U Parizu, prvi put nakon više od 200 godina božićna misa nije održana u katedrali Notr Dam nakon razornog požara koji se desio u aprilu. Ponoćna misa u Betlehemu i ove godine je bila posebna, jer se na ovom svetom mjestu Isus rodio. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Važna poruka poslana je i iz Vatikana, gdje je papa Franjo u svojoj božićnoj misi rekao da Bog voli “čak i najgore od nas”. Papa će danas na Božić uputiti svoju poruku i blagoslov “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu) s balkona Bazilike sv. Petra.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*