Vrlo visoke vrijednosti sumpordioksida i prašine u gradovima FBiH

Jučarašnji rezultati mjerenja parametara kvaliteta zraka pokazali su slične vrijednosti kao i u ponedjeljak, odnosno vrlo visoke vrijednosti koncentracija sumpordioksida i prašine u gradovima Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Srednje dnevne vrijednosti sumpordioksioda su ostale gotovo nepromijenje – prekoračene su granične vrijednosti u Zenici i Tuzli.

Koncentracije prašine (lebdećih čestica) su čak i porasle, pa su jučer u Zenici se srednje dnevne vrijednosti kretale od 220 mikriograma u centru grada do 370 mikrogramam u Radakovu (granična vrijednost je 50 mikrograma) a u Sarajevu od 260 na Ilidži do 290 mikrograma u centru grada.

Visoke koncentracije prašine su mjerene i u Lukavcu, a u Tuzli je mjeren visok sumpordioksid sa vrijednsotim sličnim kao u prethodnom danu.

Ipak tokom noći je u Sarajevu,a jutros u Zenici, Tuzli i Lukavcu došlo do pada vrijednosti koncentracija zagađujućih materija uslijed kiše i vjetra.

Ovaj pad vrijednosti nije intenzivan koliko smo to željeli ,jer su još relativno visoke vrijednosti mjerenih materija u zraku, ali su znatno niže u odnosnu na jučerašnje.

U Sarajevu je u prethodnom danu još u jutarnjim satima došlo do “čišćenja” zraka u hipsometrijski višim dijelovima grada dok je sloj zraka sa visokom koncentracijom zagađujućih materija ostao u najnižim dijelovima kotline do kasno u noć.

Vjetar i kiša su sinoć i jutros uspjeli ublažiti zagađenje zraka u gradovima Federacije te će i vrijednosti danas biti nešto niže od jučerašnjih, međutim u narednim danim se očekuje nastavak akumulacije zagađujućih materija u zraku što je u skladu sa opštim meteorološkim uslovima.

Granične vrijednosti sumpordioksida i prašine će vjerovatno nastaviti da rastu i prelaziti granične vrijednosti s obzirom na to da se očekuju meterološki odnosi koji pogoduju zadržavanju i akumulaciji zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, osobito u kotlinama.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*