Dok Iran oplakuje Soleimanija, u svijetu se širi strah od novog vojnog sukoba

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u subotu da će ‘žestoko’ pogoditi 52 iranske mete ukoliko Iran napadne Amerikance ili američku imovinu u odmazdi za atentat dronom na generala Qassema Soleimanija.

Trump je ovo objavio na Twitteru dok desetine hiljada marširaju Irakom i Iranom oplakujući generala koji se smatrao drugom najutjecajnijom figurom Irana, a svijetom se širi strah od novog vojnog sukoba na Bliskom istoku.

Trump je napisao da ‘Iran otvoreno govori o ciljanim napadima na određene američke mete’ u odmazdi zbog ubistva Soleimanija, te da će SAD ‘ciljati 52 iranske mete’ od kojih su pojedine ‘od velikog značaja za Iran i iransku kulturu, i te mete, kao i Iran, bit će pogođene vrlo brzo i vrlo žestoko’.

On je napisao i to da ‘SAD ne žele da im se više prijeti’ te da 52 mete predstavljaju 52 američka državljanina koji su u Iranu držani kao taoci 444 dana nakon što je zauzeta američka ambasada u Teheranu u novembru 1979.

Istovremeno, hiljade ožalošćenih, uključujući pripadnike paravojnih formacija za koje su Soleimani i Mohandis predstavljali heroje, marširaju Irakom noseći fotografije njihovih heroja.

U subotu uvečer, ispaljena je raketa koja je pala usred Zelene zone, u neposrednoj blizini američke ambasade u Bagdadu. Druga raketa je pogodila obližnje susjedstvo Jadriya, a još dvije su ispaljene na zračnu bazu Balad na sjeveru tog grada. Nije bilo žrtava, a do sada niko nije preuzeo odgovornost.

Lokalna novinska agencija je citirala generala Gholamalija Abuhamzeh da će ‘Iran kazniti Amerikance gdje god da su u dosegu Islamske republike’, što se odnosi i na sam Zaljev, odnosno Hormuški tjesnac kuda prolazi jedna petina svjetske količine nafte i koji je od vitalnog značaja i za američku vojsku.

Samo nekoliko sati prije Trumpove objave na Twitteru, američki državni sekretar Mike Pompeo je istim putem poručio da ‘SAD ostaju opredijeljene za smanjenje tenzija’, kao i to da je razgovarao sa izraelskim premijerom Netanyahuom o Iranu pri čemu je ‘podvučen značaj borbe protiv malignog utjecaja Irana i prijetnji regionu’.

Američka Bijela kuća je u subotu poslala Kongresu formalnu obavijest o napadu dronom usred pritužbi od strane Demokrata da Trump nije obavijestio zakonodavce ili unaprijed tražio odobrenje za izvršenje napada. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O'Brien stao je u odbranu legitimiteta operacije kazavši da su odvjetnici Odjela pravde stavili svoj potpis na plan.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma iz reda Demokrata Nancy Pelosi komentirala je da sadržaj obavijesti (o napadu) stvara ‘ozbiljna i hitna pitanja o vremenu, načinu i opravdanju’ za napad.

Istovremeno, irački parlament zasjeda na vanrednoj sjednici na kojoj bi se mogla donijeti odluka o protjerivanju američkih trupa iz Iraka, piše Reuters. Mnogi Iračani, uključujući i Solimanijeve oponente, izrazili su ljutnju zbog dvostrukog ubistva na njihovom teritoriju, što bi moglo uvući njihovu zemlju u novi sukob.

Američki napad uslijedio je nakon naglog porasta tenzija između Irana i SAD prošle sedmice kada su proiranske paravojne formacije napale američku ambasadu u Bagdadu nakon američkog zračnog napada na Kataib Hezbollah koji je osnovan od strane Muhandisa. SAD su također optužile ovu grupu za napad na iračku vojnu bazu tokom kojeg je život izgubio američki ugovarač, piše Reuters.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*