Požari u Australiji: Poginule 24 osobe, izgorjelo pet miliona hektara površine

Požari u Australiji su odnijeli još jedan ljudski život dok je još nekoliko stotina domova uništeno u vatrenoj stihiji koja je preko noći pogodila jugoistok zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija Novog Južnog Walesa je saopćila da je 47-godišnji muškarac preminuo u noći sa subote na nedjelju od srčanog udara dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre.

Ovim je broj umrlih zbog požara od septembra porastao na ukupno 24 osobe.

Požarima je pogođeno svih šest australijskih saveznih država, a procjenjuje se da je do sada izgorjelo više od pet miliona hektara zemlje.

U subotu su u saveznim državama Novom Južnom Walesu, Victoriji i Južnoj Australiji zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneyja izmjereno je 48 stepeni i vjetrovi brzine od 80 kilometara na sat.

U nedjelju ujutro dio Novog Južnog Walesa i dalje nije imao struju, a na tom području je gorjelo oko 170 požara.

Premijerka Novog Južnog Walesa je izjavila da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koju su nanijeli ovi požari “bez presedana”.

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske, a u toj saveznoj državi i dalje prijeti oko pedesetak požara.

Početkom ljetnih vrućina u Australiji je počela i sezona požara. Zemlja se suočava s rekordno visokim temperaturama, a prema prognozama meteorologa pred Australcima su još tri izrazito vruća mjeseca.

Katastrofalna situacija s požarima dovela je do toga da vlasti ocijene ovu sezonu najgorom, a pokrenuta je i rasprava o tome da li je konzervativna vlada premijera Australije Scotta Morrisona poduzela dovoljno mjera u vezi s klimatskim promjenama.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*