Svjetski zvaničnici pozivaju SAD i Iran na smirivanje situacije

Vlade mnogih zemalja pozvale su na smirivanje situacije nakon sto je Iran noćas ispalio rakete na američke vojne baze u susjednom Iraku.

Japan je pozvao sve strane da preduzmu sve mjere u nastojanju da se tenzije spuste. Očekuje se da premijer Shinzo Abe otkaže posjetu Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu predstojećeg vikenda.

Japan će u Zaljev poslati ratne brodove kako bi čuvali japanska plovila i tankere koji se kreću tom regijom.

Nakon napada, australski premijer Scott Morrison rekao je da su vojnici te zemlje, kojih je oko 300, i diplomatsko osoblje u Iraku sigurni.

Filipini su naredili svojim državljanima da napuste Irak, objavio je ministar vanjskih poslova te zemlje.

Prema tom ministarstvu, u Iraku radi oko 1.600 državljana Filipina, a više od polovine je u kurdskoj regiji na sjeveru zemlje, dok su ostali smješteni u američke i druge objekte u Baghdadu.

Brodu obalne straže koji su Filipini kupili od Francuske, a koji je na putu ka Pacifiku, naređeno je da krene ka Omanu i Dubaiju kako bi pomogao filipinskim državljanima koji žele otići.

Pakistan je objavio saopštenje u kojem je savjetovao svojim državljanima koji planiraju putovati u Irak da preduzmu „maksimalne mjere opreza“, dok je Indija svojim preporučila da do daljnjeg ne putuju u tu zemlju.

Novozelandski premijer Winston Peters izrazio je zabrinutost zbog eskalacije neprijateljstva između Irana i SAD-a.

“Sada je vrijeme za suzdržavanje i deeskalaciju. Mora se vratiti diplomatija“, rekao je Peters, koji je dodao da je osoblje iz njegove zemlje sigurno.

U Iraku se nalazi pedeset vojnika sa Novog Zelanda.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*