Povećan broj pacijanata sa respiratornim problemima

Kvalitet zraka skoro na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH je loš u tolikoj mjeri da može ostavljati negativne efekte po zdravlje stanovništva, posebno po osjetljive grupe stanovništva – starije osobe, djecu, trudnice i hronične bolesnike.

Specijalistica urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Rialda Blažević kaže da je povećan broj pacijenata sa respiratornim problemima.

Osim u Goraždu, gdje je zrak umjereno zagađen, u svim gradovima u kojima se vrši monitoring kvaliteta zraka koncentracije PM10/PM 2.5 lebdećih čestica bila je tri do pet puta viša u odnosu na propisane granične vrijednosti. Najviše su u Visokom, Ilijašu i Sarajevu.

I koncentracije sumpordioksida su bile iznad propisanih graničnih vrijednosti (>125 ug/m3) u Zenici, Živinicama, Visokom, Tuzli i Kaknju.

Specijalistica urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Rialda Blažević izjavila je za Fenu da je primjetno povećanje broja pacijenata koji se žale na respiratorne probleme, posebno pacijenti koji imaju hronični bronhitis te oni koji su skloni alergijama.

“U pitanju je kombinacija alergijske i upalne reakcije na zagađeni zrak. Iako tačne podatke ima Zavod za javno zdravstvo, aproksimativno je primjetno sigurno za 50 posto povećanje broja pacijenata”, rekla je Blažević.

Pacijenti se žale na probleme disajnih puteva, kašalj, škakiljanje i grebanje u grlu, javlja se curenje iz nosa te iritacija sluznice očiju.

Doktorica Blažević napominje da zagađene čestice djeluju ne samo na respiratorni trakt, nego i na sve ostale sluznice kao na i bolesti srca i krvnih sudova.

Zbog toga se bilježi i povećan broj pacijenata s povišenim krvnim pritiskom te povećan broj bolesnika s anginoznim tegobama.

“Smog definitivno štetno djeluje ne samo na respiratorni trakt nego sistemski na cijeli organizam”, ističe Blažević.

Preporuke ljekara

Preporuka ljekara je da ukoliko građani moraju izlaziti iz svojih domova, to ne čine u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada je zagađenje najveće, ali i da hronični pacijenti redovno uzimaju terapiju.

Preporučuje se i da pušači smanje ili prestanu pušiti, ali i da mladi ne koriste nargile jer sve to dodatno opterećuje sluznicu disajnih puteva.

Preporučuje se i pravilna ishrana, izbjegavanje alkohola i kafe, a više konzumiranje supe i čajeva, te unos mnogo C vitamina. Ne preporučuje se obavljanje teških fizičkih poslova na otvorenom, a ukoliko se to ne može izbjeći potrebno je koristiti zaštitne maske.

“Kada su u pitanju maske potrebno je uzeti ne obične, nego maske s jednosmjernim ventilom koje su nešto skuplje, ali ih je moguće koristiti do deset dana. Te maske sprečavaju ulazak sitnih čestica prilikom udisaja, a prilikom izdisaja sve izlazi kroz masku”, kaže doktorica Blažević.

Nešto povoljniji meteorološki uvjeti očekuju se sutra, a oni mogu usporiti ili zaustaviti rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, lokalno moguće i oboriti koncentracije, međutim značajno “čišćenje” zraka se još ne očekuje.

Početkom naredne sedmice očekuje nas nepovoljna meteorološka situacija, kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Stabilna atmosferska situacija, bez vjetra, padavina i s prisutnom temperaturnom inverzijom pogodovat će zadržavanju visokog stepena zagađenja zraka u kotlinskim dijelovima Bosne.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*