Rudnici ˝Kreka˝ obilježili Dan rudara

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana rudara održana je danas u BKC – u, uz prisustvo velikog broja gostiju iz privrednog, političkog i javnog života TK, ali i FBiH.

Obilježavanje je počelo prisjećanjem na decembar 1920. godine  i Husinsku bunu, kada su se rudari izborili  za svoja osnovna prava. Posebno je istaknut doprinos rudara u proteklom ratu, u kojem je živote izgubilo njih 297.

Rudnik Kreka jedan je od  najvećih kolektiva u Federaciji, sa najvećom proizvodnjom uglja u BiH.

I prvi kvartal ove godine bio je uspješan za Rudnik Kreka, mjesečna proizvodnja iznosila je 200.000 tona uglja. Na žalost poplave su prekinule ovaj pozitivan trend.

Najveće štete pretrpio je Rudnik Šikulje, a štete su nastale i na površinskom kopu Dubrave, jami Rudnika Mramor ali i na Pogonima.  Nastale su višemilionske štete, zbog kojih je došlo do prerasporeda određenog broja zaposlenika, a plate su smanjenje za 20 posto.

Pomoć nakon poplava rudnicima je pružila jedino Elektroprivreda i to pozajmicom od 8 miliona i 1,5  milion bespovratnih sredstava.

Ipak, iz teške situacije izaći će se ulaganjem u sanaciju postojećeg stanja, a pomoć očekuju od svih nivoa vlasti.

Danas je prikazan I kratki film ˝Halal para˝, koji na realan način pokazuje život rudara. Posvećen je rudarima i svima koji su u rudnicima izgubili  živote.

Istaknuti pojedinci dobili su zaslužene nagrade, ali svi su istakli da nagrade nisu zaslužili sami, nego zajedno sa svojim komoratima.

To i jeste glavna karakteristika rudara, solidarnost i briga za drugoga, što su i pokazali u proteklim godinama.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*