1. juna kolektivna dženaza ubijenih Zvorničana

U povodu kolektivne dženaze civilnih žrtava rata stradalih u Zvorniku, tokom rata 1992.-1995. godina, danas je u tuzlanskom Muftijstvu upriličena press konferencija.

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji u nedjelju 1. juna 2014. godine, biće klanjana dženaza i obavljen ukop tijela civilnih žrtava stradalih u zločinima počinjenim u Zvorniku od 1992. do 1995. godine. Ovo je na press konferenciji najavio Hakija Smajlović, generalni sekretar Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik, kazavši da će biti ukopano 12 žrtava zločina.

Najveći problem i dalje predstavlja sporost u procesu ekshumacija. Ovo je 16. kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, a održat će se u novoizgrađenom Memorijalnom centru. Kako ističu iz ovog udruženja zločinci se i dalje slobodno kreću, i oni ih svakodnevno susreću u gradu u kojem žive.

Iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik pozivaju sve žive srodnike stradalih, da im se jave, kako bi se organizovalo uzimanje uzoraka krvi, i u skorije vrijeme mogao identifikovati što veći broj žrtava.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.