Od bh.vlasti očekujemo zajednički rad na evropskoj budućnosti zemlje

U 2014. godini postalo je jasno da će se BiH suočiti s nekim veoma ozbiljnim izazovima u narednih četiri do pet godina kao što je rješavanje pitanja nezaposlenosti i korupcije – kazao je u intervjuu za Agenciju Fena otpravnik poslova Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi.

Pojasnio je da je utvrđeno da BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u Evropi budući da 59 posto aktivnog stanovništva  od 15. do 24. godine nema zasposlenje, kao i to da je BiH na drugom mjestu zemalja u Evropi po broju nezaposlenih osoba (ukupno 28 posto radne snage nema posao).

Također, dodaje Daviddi, na listi pokazatelja Svjetske banke BiH je najniže rangirana evropska država u pogledu lakoće poslovanja i jedna je od najniže rangiranih prema podacima Indeksa percepcije korupcije.

– Vjerujemo da reforme potrebne za pristupanje EU mogu pomoći pri rješavanju ovih problema na širem planu. EU je ponudila obnovljeni pristup prema BiH na njenom putu ka EU, što je navedeno u zaključcima Vijeća ministara vanjskih poslova EU – kazao je Daviddi.

Mišljenja je da je potrebno da cjelokupno institucionalno i političko vodstvo BiH na svim nivoima zajednički radi na evropskoj budućnosti BiH, za dobrobit svih njenih naroda da bi obnovljeni pristup polučio rezultate.

– EU očekuje da će se vlasti BiH obavezati na predanost i poduzeti neophodne radnje da bi se oživio proces pristupanja EU – ističe Daviddi.

Naglasio je da se od vlasti u BiH očekuje i da se posebno pozabave pitanjem osjetljivog društveno-ekonomskog stanja, tako što će započeti provođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje.

Na pitanje šta očekuje od novoformiranih vlasti u BiH u 2015. godini, odgovorio je da bi EU željela vidjeti neopozivu pismenu obavezu Predsjedništva BiH, koju bi potpisali lideri stranaka i odobrio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da bi se provele neophodne reforme u okviru pristupanja EU.

Osim toga, stava je Daviddi, taj tekst treba da uključuje i obavezu kreiranja početnog plana za reforme, uključujući vladavinu prava, dobro upravljanje i druga pitanja koja se odnose na funkcionalnost, kao što je mehanizam koordinacije.

U intervjuu za Agenciju FENA Daviddi je zaključio da plan reformi treba razviti i implementirati s civilnim društvom te da je potrebna i posvećenost ostvarivanju napretka u procesu reformi radi poboljšanja funkcionalnosti i djelotvornosti različitih nivoa vlasti.

(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.