U SAD-u potvrđeno 11 slučajeva zaraze koronavirusom

Američki zvaničnici zdravstva su u nedjelju potvrdili tri nova slučaja zaraze koronavirusom u Californiji, čime je ukupan broj pacijenata povećan na 11. Kasno u nedjelju je zvaničnik okruga San Benito rekao da je muškarac koji se nedavno vratio iz Wuhana u Kine, kao i njegova supruga, zaražen virusom. Oni su u izolaciji u svom domu.

Muškarac je stigao na Međunarodni aerodrom San Francisco 24. januara, pregledan je te je ustanovljeno da je zdrav i bez simptoma. Ipak, narednog dana je dobio simptome uključujući kašalj i povišenu temperaturu. Nekoliko dana kasnije se razboljela i njegova supruga.

Zvaničnici smatraju da zasad nema opasnosti jer je par izolovan u njihovom domu.

Također, u nedjelju je potvrđeno da je žena koja je nedavno stigla iz Wuhana u okrug Santa Clara također zaražena, a potvrđena su i dva slućaja u Orangeu i Los Angelesu.

Brojne zemlje su ranije započele evakuaciju svojih građana iz Wuhana gdje se virus pojavio. SAD su objavile četvrti nivo upozorenja na opasnost putovanja u Kinu, a većina aviokompanija je reducirala ili potpuno ukinula letove prema Kini i iz ove zemlje.

Dosad je umrlo više od 360 ljudi, a više od 17.000 je zaraženo. U još 20 zemalja je potvrđeno više od 170 slučajeva zaraze virusom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*