Visoki predstavnik EU: Pridržavat ćemo se sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell objavio je kolumnu u kojoj je u kontekstu novih okolnosti potaknutim izlaskom Velike Britanije iz EU spomenuo i BiH. Dana 31. januara 2020. godine, Velika Britanija je napustila Evropsku uniju. Izgubili smo člana porodice. Bio je to tužan trenutak za nas, Evropljane, ali i za mnoge građane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ipak, uvijek smo poštovali suverenu odluku 52 posto britanskog biračkog tijela i u ovom trenutku pozdravljamo započinjanje novog poglavlja u našim odnosima.

On ističe da je u samom srcu projekta Evropske unije ideja “da smo zajedno jači”.

“Kao i da je objedinjavanje naših resursa i inicijativa najbolji način za postizanje zajedničkih ciljeva. Brexit to ne mijenja i nastavljamo dalje sa svojim projektom, nas 27. Ujedinjene, 27 zemalja članica i dalje čine jedinstveno tržište od 450 miliona građana i više od 20 miliona kompanija. Ujedinjeni, i dalje smo najveći trgovinski blok na svijetu. Ujedinjeni, nas 27, i dalje ostajemo najveći donator razvojne pomoći na svijetu”, navodi Borrell.

Navodi da partneri EU mogu biti sigurni da ostaju vjerni našem ambicioznom programu okrenutom ka budućnosti, bilo da se radi o trgovini i ulaganjima, klimatskom djelovanju i digitalizaciji, povezanosti, sigurnosti i borbi protiv terorizma, ljudskim pravima i demokratiji ili odbrani i vanjskoj politici.

“Nastavljamo ispunjavati svoje obaveze. I dalje ćemo se pridržavati sporazuma koji nas povezuju s našim međunarodnim partnerima, poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom, i nastavljamo razvijati multilateralne okvire saradnje širom svijeta.Evropska unija je i dalje partner kojem možete vjerovati. Nepokolebljivi branitelj multilateralizma temeljenog na pravilima, sarađujemo s našim partnerima kako bi svijet učinili sigurnijim i pravičnijim”, rekao je između ostalog Borrell u svojoj kolumni.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*