Vlada TK: Potrebna izmjena federalnih propisa iz oblasti građenja

Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, između ostalog, bila je Informacija Radne grupe za analizu propisa iz oblasti građenja. Vlada TK je oblast građenja, kao jednu od najznačajnijih za investiranje, razvoj kantona i otvaranje novih radnih mjesta. Pomenuta radna grupa je formirana kako bi analizirala propise iz ove oblasti. Riječ je o Zakonu o prostornom uređenju i građenju, te Zakonu o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.

Prema riječima Zvjezdana Karadžina, ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK, ciljevi radne grupe bili su pojednostavljenje postupaka u predmetima koji se vode, mogućnost skraćivanja rokova i smanjenje troškova postupaka. “Nakon analize zakona, došlo se do zaključka da su dva kantonalna zakona već bila izmjenjena u novembru 2013.godine i to je bilo usaglašeno sa predstavnicima IFC-a. U određenoj mjeri su pojednostavljeni postupci, smanjeni su rokovi za izdavanje. Međutim, ostao je problem iznosa koji se moraju platiti u ovim postupcima. Definisano je da je to regulisano Zakonom o građenju FBiH, na koji mi sa kantonalnog nivoa ne možemo uticati”, kazao je Karadžin.

Radna grupa za analizu propisa iz oblasti građenja, dala je prijedlog izmjene svih federalnih propisa koji predstavljaju barijeru, da bi se došlo do propisa koji idu u korist građana. “Sutra ćemo organizovati sastanak sa svim načelnicima općina sa područja TK, predstavnicima Kantonalne privredne komore Tuzla, Socio-ekonomskog vijeća, OSCE-a i OHR-a. Pokušat ćemo temeljito izdefinisati sve probleme koji nas tište po ovom pitanju, te sve primjedbe uvrstiti u naš završni izvještaj i uputiti ga Vladi FBiH u smislu izmjena federalnih propisa”, dodao je ministar Zvjezdan Karadžin.

Sa dnevnog reda sjednice povučen je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, zbog kako je rečeno, dodatnih konsultacija sa predstavnicima klubova Skupštine TK. Naime, postoji nekoliko osjetljivih pitanja, kao što je formiranje školskih odbora. Prihvaćen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, a tiču se nekoliko članova Zakona, kako bi se otklonile sve prepreke oko akreditovanja Univerziteta u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.