Rukometna reprezentacija počinje pripreme za SP u Kataru

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se u ponedjeljak u Mostaru, gdje će obaviti prvi dio priprema za nastup na svjetskom prvenstvu, koje se igra od 15. januara do 1. februara 2015. u Kataru.

Najbolji rukometaši BiH pripremat će se u Mostaru do 30. decembra.
Igrači će za Novu godini dobiti dva slobodna dana i ponovo se okupiti 2. januara u Sarajevu. Put za Katar planiran je 4. januara.

Tokom druge faze priprema bh. tim će u Kataru od 7. do 9. januara igrati na turniru sa selekcijama Katara i Portugala, a zatim nastaviti pripreme do prve utakmice s Iranom, koja je na programu 15. januara.

Selektor Dragan Marković je prije tri dana širi spisak igrača skratio na 23 imena, a konačni spisak će morati da reducira na 18-19 igrača prije puta u Katar.

Za pripreme u Mostaru Marković je pozavao sljedeće igrače:

Nebojša Grahovac, Benjamin Burić, Peđa Dejanović, Petar Jokanović, Mirko Mikić, Alen Ovčina, Vedran Delić, Nikola Prce, Duško Čelica, Mirsad Terzić, Ivan Milas, Kosta Savić, Dejan Malinović, Ivan Karačić, Stefan Janković, Josip Perić, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Vladimir Vranješ, Elmir Građan, Faruk Vražalić i Muhamed Zulfić.

Dvojica ključnih igrača bh. tima Ivan Karačić i Nikola Prce po svoj prilici biće osposobljeni za nastup na SP.

Karačić se uspješno oporavio i počeo s teninzima nakon operacije šaka. Znatno teža situacija je s povredom zgloba Nikole Prce, ali u ljekarskom timu vjeruju da lijevo krilo tima mogu osposobiti do početka SP-a.

Bh rukometaši će na SP nakon uvodnog susreta u B-grupi protiv Irana (15. januara), u 2. kolu igrati protiv Austrije (17. januara), zatim Makedonije (19. januara ), Tunisa (21. januara), dok je utakmica protiv favorita grupe – Hrvatske na programu 23. jaunara.

Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz grupa izborit će nastup u osmini finala, a od te faze takmičenja igrat će se eliminacije.

Petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz grupa nastavit će takmičenje u tzv. President kupu.

Susreti osmine finala igrat će se 25. i 26. januara, četvrtfinala 28., polufinala 30. januara, dok su susreti za treće mjesto i finale na programu 1. februara.

Grupe SP 2015:

A-grupa: Španija, Slovenija, Bjelorusija, Brazil, Katar i Čile

B-grupa: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Tunis, Makedonija i Iran

C-grupa: Francuska, Švedska, Češka, Egipat, Alžir i UAR

D-grupa: Danska, Poljska, Argentina, Njemačka, Rusija i Bahrein.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*