Borba protiv pada nataliteta: U Grčkoj za svako novorođenče 2.000 eura

Grčka vlada je donijela odluku da će roditeljima platiti 2.000 eura za svako novorođenče u cilju zaustavljanja pada nataliteta i odlaska mladih u druge ekonomski mnogo razvijenije zemlje svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

U nastojanju da potakne mlade porodice da imaju više djece, grčka vlada od sada isplaćuje dodatak roditeljima nakon rođenja svakog djeteta.

Vlasti ove zemlje se nadaju da će ova mjera značajno pomoći u zaustavljanju pada nataliteta.
Po prvi put u modernoj historiji ove evropske zemlje, broj stanovnika počeo se značajno smanjivati, što je zabrinulo tamošnje vlasti koje su odlučile promptno djelovati.

To je zbog brojnih razloga, uključujući nedostatak kvalitetnih medicinskih ustanova u nekim dijelovima zemlje, ali posebno zbog brojnih mjera štednje koje su u Grčkoj uvedene prethodnih godina zbog duboke finansijske krize.

Domna Michailidou, zamjenica ministra za rad i socijalna pitanja Grčke, kazala je novinarima da ovom najnovijom pronatalitetnom mjerom žele poručiti roditeljima, posebno mlađim generacijama, da je država uz njih i da im želi finansijski pomoći nakon što dobiju svako novo dijete.

“Svaka majka također treba znati da porodici uz ovu pomoć neće biti toliko skupo podizati dijete kao do sada”, kazala je Michailidou, napominjući da je povećanje stope nataliteta jedan od najvažnijih prioriteta grčke vlade.

Pored isplate 2.000 eura za svako novorođenče, aktuelna Vlada će poduzeti daljnje mjere na rješavanju najvažnijih pitanja mladih roditelja, olakšavajući im i pristup vrtićima.

Očekuje se da će samo u 2020. godini ukupni izdaci za svako novorođenče ovu zemlju koštati oko 123 miliona eura.

Prema posljednjim podacima Eurostata, broj stanovnika Grčke će se smanjiti za jednu trećinu između 2016. i 2080. godine, dok će do 2050. godine 36 posto stanovništva ove zemlje biti starije od 65 godina.

Većina zemalja Jugoistočne Evrope suočavaju se sa značajnim demografskim promjenama, niskom stopom nataliteta, migracijama stanovništva, naročito mladih, starenjem stanovništva, što u Populacionom fondu UN-a nazivaju ‘populacijska kriza’.

Alanna Armitage, direktorica Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, izjavila je kako je došlo do dramatičnih promjena kada su u pitanju demografska kretanja u tom dijelu Evrope.

“Sve se manje ljudi odlučuje na to da imaju veći broj djece ili djecu uopšte. Manje djece i veće iseljenje znači da stanovništvo u jugoistočnoj Evropi postaje sve starije i da ga je sve manje”, upozorila je Armitage, te pozvala vlasti u ovim zemljama da poduzmu potrebne mjere kako bi bio zaustavljen pad nataliteta ali i trend iseljavanja, posebno mladih.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*