Radnici ‘Aide’ ne odustaju od svojih zahtjeva

Oko 200 radnika Fabrike obuće “Aida” okupilo se jutros pred zgradom Skupštine Tuzlanskog kantona.

Potpredsjednik Sindikata radnika “Aide” Hasan Užičanin poručio je da radnici neće odustati od svojih zahtjeva.

”Ako nam se niko ne obrati, idemo pred Vladu TK-a” – rekao je Užičanin.

Navodi da su radnici dobili zabranu okupljanja, ali da će uprkos tome nastaviti to činiti, “jer je ovo slobodna i demokratska zemlja”.
”Mi nismo izgubili bitku. Borit ćemo se i dalje. Ovo je samo njihova sramota. Da oni rade svoj posao, mi ne bismo bili ovdje, nego u fabrikama” – smatra Užičanin.

Radnici su za srijedu najavili, kako upozorava Užičanin, odlazak iz države te da su se dosad na spisak upisala 43 radnika “Aide”, a očekuje ih se i više.

Na nedavno održanoj vanrednoj sjednici, posvećenoj zahtjevima sindikata Fabrike obuće “Aida”, Vlada TK-a je zaključila da nije u mogućnosti razmatrati odluku o odobravanju jednokratne socijalne pomoći radnicima “Aide”, do donošenja izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona.

Također je zaključeno da osiguranje sredstava u budžetu TK-a za 2015. godinu za uvezivanje radnog staža za sve radnike “Aide” za svih 18 godina, zbog nedostatka zakonskog osnova i znatno velikog iznosa potrebnih sredstava, nerealan i neostvariv zahtjev.

Saopćeno je i da će Vlada TK-a, putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, a u saradnji s menadžmentom “Aide” i dalje pomagati na iznalaženju odgovarajućih poslova za sva tri pogona “Aide”, s obzirom  na to da je jedini zakonski način da firma sama zbrine sve svoje radnike putem proizvodnje i osiguranja potrebnih finansijskih sredstava.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.